Toyotachefen bad om ursäkt

NYHETER

Styrelseordföranden Akio Toyoda bad på onsdagen formellt om ursäkt för de livsfarliga bristerna på Toyotas bilar. Han lovade att jobba hårt för att reparera det skadade anseendet hos världens största biltillverkare.

– Jag är väldigt ledsen, sade Toyoda till upprörda amerikanska kongressmän i ett förhör som kan bli avgörande för bilimperiet som hans farfar grundade för 70 år sedan och för de amerikansk-japanska handelsförbindelserna.

Toyota kommer att ha en översyn av sin kvalitetskontroll och fästa större vikt vid kunder och experter utanför Japan, lovade Toyoda.

– Mitt namn finns på varje bil. Jag förbinder mig personligen för att Toyota kommer att arbeta energiskt och outtröttligt för att återställa kundernas förtroende, sade Toyoda.

Han lovade att tillsätta en speciell säkerhetschef för den amerikanska marknaden och kräva att hans chefer gör egna testkörningar.

Tre kongressmän har låtit utreda de skenande gaspedalerna och bromsarna på Toyota-bilar som anses ha vållat 30 människors död och som ledde till att biltillverkaren tvingades återkalla åtta miljoner bilar runtom i världen.

Kongressledamöter och en del förare som överlevt bilkrascher som anses ha orsakats av defekterna har kritiserat den japanska biljätten för att ignorera klagomål och hitta på bortförklaringar.

Den amerikanske transportministern Ray LaHood sade att Toyodas närvaro tydde på att biljätten inte längre är "döv" för klagomål om säkerhetsmissar från utlandet.

Toyoda sade att en "alltför snabb" expansion, som gjorde att Toyota förra året fick om General Motors som världens största biltillverkare, låg bakom säkerhetsmissarna.

– Jag, mer än någon annan, vill att Toyotas bilar ska vara säkra och att våra kunder ska känna sig säkra, sade han.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM