Kraftiga explosioner i Kabul – Norska ambassaden skadad

NYHETER

Minst fyra civilpersoner har dött i en explosionen i Kabul som orsakades av en självmordsbilbomb enligt en säkerhetsansvarig som nyhetsbyrån Reuters talat med.

Den svenska ambassaden är belägen cirka 400 meter från där bomben exploderade.

– Hela huset skakade när explosionen inträffade klockan tio över tio, berättar biståndshandläggaren Kim Sundtröm för TT:s medarbetare i Kabul.

Bomben exploderade nära hotellet Hital, ett välbevakat och befäst hotell i stadsdelen Wazir Akbar Khan, de norra delen av Kabul. Hotellet skadades, men inte lika allvarligt som andra hus i området, rapporterar Reuters.

Fönster på hotellet har blåsts ut och delar av ett tak har rasat samman.

I stadsdelen Wazir Akbar Khan bor flera högt uppsatta politiker och tjänstemän. Området är också säte för flera internationella organisationer och ambassader.

Enligt vittnen stiger tjock svart rök mot himlen över området där explosionen inträffade.

Självmordsbombare

Byggnader uppges ha skakat och fönsterrutor skallrat flera hundra meter från explosionsplatsen. Ambulanser och andra räddningsfordon kör i ilfart mot explosionsområdet.

En talesman för inrikesdepartementet sade emellertid till AFP att det fortfarande är oklart mot vad eller vem dådet riktats.

– Det var en självmordsbomb. Folk har dödats och skadats, såväl civila som säkerhetspersonal, sade talesmannen Zamarai Bashary.

Det är oklart om det rör sig om en eller flera kraftiga explosioner. Bomben exploderade bara 400 meter från den svenska ambassaden.

Hemma på jullov

Ingen människa på svenska ambassaden uppges dock ha skadats, inte heller byggnaden.

Däremot skadades Norges ambassad – cirka 100 meter från explosionsplatsen – kraftigt, enligt tidningen Bergens Tidende.

– Fönster och dörrar har blåsts ut, men ingen i vår personal är skadad, tack och lov, säger ambassadör Kåre R Aas på tidningens webbplats bt.no.

På den skadade norska ambassaden arbetar i normala fall 16 personer. Hälften var dock hemma på jullov i Norge när explosionen inträffade

Antalet döda har stigit till åtta, uppger tjänstemän i Kabul för AFP. Minst 40 personer har skadats.

TT-Reuters-AFP