Upplopp i Christiania

NYHETER

Aktivister i Köpenhamn kastade molotovcocktails mot polisen och barrikerade Christiania under måndagskvälllen.

Strax efter midnatt kunde polisen ta sig igenom barrikaderna och storma fristaden.

200 personer greps.

Inga poliser träffades av flaskorna som kastades mot dem. Det är fortfarande oklart vilka som ligger bakom attacken och om den har någon koppling till klimatmötet.

Tände brasa på gatan

Aktivisterna hade samlat brännbart material och tänt en stor eld på Prinsessegade vid huvudingången till Christiania. Köpenhamnspolisen skickade ett 50-tal poliser som stormade strax efter midnatt Christiania.

Polisen använde sig av tårgas för att stoppa upploppet och platsen beskrevs som en "krigszon". Räddningstjänsten på plats släckte elden.

Vid en husrannsakan i ett lager hittades brandbomber, tomma flaskor som luktade bensin, en oljedunk och flera kraftiga fyrverkeripjäser, så kallade krysantemumbomber, skriver TT.

Kastade glas på polisen

Enligt flera danska tidningar ska upploppet ha börjat med en fest för aktivister som hade deltagit i demonstrationerna under dagen i samband med klimatmötet. Omkring 500 personer ska ha samlats i ett stort tält för att lyssna på en konsert, skriver Ekstrabladet.

En person på plats säger till tidningen att polisen sprutade in tårgas i tältet där festen pågick. Då började aktivisterna slänga glas.

Enligt Ekstrabladet greps uppemot 200 personer.