Jakten på 50- öringen har börjat

NYHETER

Över tusen ton 50-öringar värda 170 miljoner kronor blir helt värdelösa nästa år.

Nu dammsugs Sverige på det snart utdöda myntet.

I oktober nästa år försvinner 50-öringen som betalningsmedel. Fram tills dess finns en hel del att samla in. Staplade på varandra skulle de insamlade mynten räcka 60 mil. Det är ungefär lika långt som mellan Stockholm och Umeå.

Om någon skulle få för sig att lägga mynten på rad skulle de nå 637 mil. Det är lite mer än ett sjättedels varv runt jorden.

Det kopparfärgade myntet blev giltigt 1992 och har skramlat i våra plånböcker sedan dess. Ofta utan att komma mycket till nytta.

Pengarna går till Bris

Föreningen 50-öringen tyckte att det var onödigt att låta så mycket pengar gå till spillo. Många glömda mynt hemma i skåpen blir stora summor om någon samlar ihop dem, tänkte föreningen och startade en kampanj.

Pengarna från "Dammsug Sverige" går till BRIS, Childhood och SOS-Barnbyar.

– Målet är att vi ska få ihop en tredjedel av alla mynt. Folk behöver inte skämmas om de lämnar bara några 50-öringar. Det är ju det som är meningen, säger Manne Forssberg, pressansvarig för kampanjen.

Tävla med grannkommunen

Från och med i dag kommer bössor att ställas ut och nästa år börjar insamlingen där skolor och kommuner kan tävla om vem som samlar in mest. Ställningen går att följa på kampanjsidan på internet.

Den klass som samlar in mest pengar får ett tillskott till klasskassan och kan också vinna en dag på Furuviks djurpark.

ARTIKELN HANDLAR OM