Regeringen dumpar praktikanter på myndigheterna

Regeringskansliet planerar att skaka fram 445 platser

NYHETER

Regeringens nya praktiksatsning skulle ge upp emot 100 000 tillfälliga jobb.

Hittills har bara ett fåtal levererats och nu kräver regeringen att statens myndigheter rycker ut.

– Det är inte realistiskt, säger Skatteverkets personaldirektör Elisabeth Bjar till tidningen Dagens Industri.

Sven-Otto Littorin.

Satsningen som går under namnet ”Lyft” presenterades i höstas som ett sätt att tillfälligt lindra effekterna av en snabbt stigande arbetslöshet.

Tanken var att arbetslösa under tre till sex månader skulle få hjälp att behålla kontakten med arbetslivet genom enklare arbetsuppgifter i staten, kommunen och hos ideella organisationer.

– Det är skogsröjningar och insatser i offentliga verksamheter, klassiska beredskapsarbeten i en konjunktur där de behövs, sa statsminister Fredrik Reinfeldt.

”Inte realistiskt”

40 000 platser var målet och totalt i år skulle det kunna ge runt 100 000 arbetslösa något att göra. Hittills har det fungerat dåligt. Enligt Dagens Industri har bara en bråkdel av platserna tagits fram.

Nu kräver regeringen att de statliga myndigheterna hjälper till med 20 000 av de 40 000 praktikplatserna. Omöjligt uppdrag menar flera myndigheter. En som reagerat är Skatteverkets personaldirektör Elisabeth Bjar.

– I det brev vi fick från finansdepartementet står det 1 500 platser, vilket kan motsvara runt 6 000 praktikanter i år. Det är inte realistiskt, säger Bjar till Dagens Industri.

– När jag fick brevet var jag övertygad om att de hade skrivit fel, att det hade råkat bli en nolla för mycket.

”Trögt i starten”

Men arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (M) försvarar uppmaningen till myndigheterna.

– Vi (staten) måste ta vår del av ansvaret. Jag kan inte se kommunalråden i ögonen och kräva av dem att de ska skaka fram massa lyftplatser om vi inte själva gör något, säger Littorin till Aftonbladet.

Att så få platser kommit fram hittills förklarar han med att lagen började gälla först vid nyår – och att det alltid är trögt i starten. Dessutom har brist på extra resurser till handledning gjort att många arbetsgivare sagt nej. Därför öppnade regeringen nyligen plånboken för att de arbetslösa ska få ordentlig handledning ute på praktikplatserna.

– Jag ser framför mig att det ska gå fortare nu, säger Littorin.

Praktik hos regeringen

Vad är det tänkt att alla de här människorna ska göra, på till exempel Skatteverket?

– Ja det är naturligtvis en sak som Skatteverket får fundera över, men nog finns det rätt mycket även på myndigheter som inte blir gjort och som man behöver hjälp med.

Även Sven Otto Littorin tänker ta emot praktikanter. Regeringskansliet planerar att skaka fram 445 platser.

Vad ska de göra hos dig?

– Ja, det finns säkert rätt mycket saker som behöver bli gjorda, det får vi väl se. Det kan säkert vara sådana saker som arkivering. Det kan säkert handla om att hjälpa till med olika praktiska göromål som annars normalt sett inte hinns med, säger Sven Otto Littorin.

FAKTA

De kan få Lyft-jobben

Genom "Lyft" ska 40 000 praktikplatser tas fram för arbetslösa i år.

Eftersom varje praktikplats har en längd på minst tre, max sex, månader innebär det enligt Arbetsförmedlingen att minst 100 000 arbetslösa kan beröras.

Följande personer kan få en praktikplats genom "Lyft": Långtidsarbetslösa som deltar i jobb- och utvecklingsgarantin (fas två) erbjuds praktik i sex månader. Ungdomar som deltar i jobbgarantin samt korttidsarbetslösa vuxna erbjuds praktik i tre månader.

Den som deltar får aktivitetstöd eller utvecklingsersättning. Aktivitetsstöd innebär som minst 223 kronor per dag och som mest 680 kronor per dag. Utvecklingsersättning (för unga mellan 18-24 år som deltar i jobbgarantin för unga och som inte uppfyller krav för att få a-kassa) ger som mest 134 kronor per dag.

Lyft-jobben ska erbjudas av kommunala och statliga arbetsgivare samt av ideella föreningar, privatägda bolag och av kyrkan.

Satsningen beräknas kosta 2,3 miljarder kronor.

ARTIKELN HANDLAR OM