”Jag tror aldrig hon ångrar sig”

Barnens ord fällde mamman för misshandel

Foto: Foto: ANDERS DEROS
berättade om slagen Det var den äldsta pojken, till höger, som berättade för pappan om dagliga slag och kränkningar barnen utsatts för av mamman. Det var för två år sedan och syskonen var sju, nio och elva år.
NYHETER

I flera år misshandlade mamman sina tre barn.

I går dömdes hon till 14 månaders fängelse.

– Jag hoppas att hon fattar vad hon har gjort när hon sitter där, säger den elvaåriga dottern.

Mamman i rätten.

Aftonbladet har tidigare berättat om hur den 40­åriga mamman från Trollhättan slog och kränkte sina barn nästan dagligen under tre år. Mamman har hela tiden nekat till anklagelserna.

Skyllde på pappan

Hon har sagt att det är barnens pappa som manipulerat dem till att ljuga om slagen och bestraffningarna. Men tingsrätten tror på de tre syskonens berättelser. I domen som kom i går står det:

”Att NN skulle ha manipulerat barnen att med sådan­ inlevelse lämna så omfattande och delvis detalj­erade uppgifter framstår som verklighetsfrämmande.”

Det har gått två år sedan den äldsta pojken till slut vågade berätta om hur mamman slog honom och hans två småsyskon. Då var barnen sju, nio och elva år. Deras pappa kom och hämtade dem i skolan och sedan dess har de knappt haft någon kontakt med sin mamma.

Rätten trodde barnen

– Det var otroligt viktigt att de trodde på oss. Det känns jättebra. Man borde väl vara glad, men det är dubbla känslor, säger pojken­ som i dag är 13.

För syskonen har det varit­ en lång väntan. När det nu är över känner de sig både lättade och tomma.

– Jag har varit nervös. Det är skönt att det är över, men det känns konstigt också. Ärligt talat tror jag aldrig att hon kommer att ångra sig, säger den elvaåriga flickan.

Hoppas hon förstår

Ändå hoppas hon att mamman hinner förstå vad hon har gjort i fängelset.

– Jag hoppas att hon säger förlåt och att hon kan förstå att det får bli upp till oss om vi vill ha någon kontakt.

Mamman dömdes i går till fängelse i ett år och två månader för grov fridskränkning.

Slår ihop straffen

Tingsrätten har bedömt att mamman gjort sig skyldig­ till brott mot vart och ett av barnen. Var för sig skulle varje brott ha gett ett fängelsestraff på sju ­månader.

Eftersom brotten har tagits upp i samma rättegång slås straffen ihop och den sammanlagda strafftiden blir lägre.