”Snöröjningen har fungerat”

NYHETER

Det är rekordmånga människor som halkat och slagit sig i flera av de kommuner aftonbladet.se varit i kontakt med.

Men kommunerna är trots det nöjda med snöröjningen.

– Snöröjningen har fungerat. Men det gäller att vara försiktig när man går, precis som när man kör, säger Mats Freij på Stockholms stad.

Mats Freij på trafikkontorets informationsavdelning i Stockholms stad tycker att snöröjningen fungerat ganska bra de senaste dagarna.

– Erfarenhetsmässigt vet vi att den första snön överraskar. Men det kom väldigt mycket snö i år, det kom flera decimeter i hela stan. Tidigare år har den första snön varit mycket mindre och då får det inte alls samma effekter.

Lennart Larsson, anläggningsförvaltare väg i Danderyd kan inte förstå varför fler skulle skada sig i år.

– Ibland tar det en timme innan man hinner halkbekämpa efter att man har plogat. Då är det halt. Men vi har samma folk som kör och samma regler när det gäller snöröjning som tidigare år, det är inget vi har dragit ner på.

FAKTA

Vad gäller för snöröjning?

Staten och Vägverket har ansvar för snöröjning på sina vägar.

Kommunen har ansvar för snöröjning av sina vägar och offentliga platser som gator, parker, torg och trottoarer. Ofta också på områden kring köpcenter och idrottsanläggningar.

Fastighetsägare har ansvar för innergården, stigen på den egna tomten, trappan på den egna tomten och uppfarten.

Observera att det finns många undantag kring trottoarer. Grundregeln är att kommunen är ansvarig för trottoarerna längs kommunens vägar. Men i många kommuner läggs ansvaret för trottoaren över på fastighetsägaren.

Men man har rimlig tid på sig att skotta och strö sand, man behöver alltså inte gå upp mitt i natten eller åka hem tidigare från jobbet.

Om någon skulle ramla och slå sig för att du varit dålig på att skotta uppfarten går det på din villaförsäkring.

Källa: Trygg Hansa, Fastighetsägarna, Villaägarnas riksförbund