Rekordmånga skadade sig i halkan

Foto: jimmy wixtröm
NYHETER

Vintern har slagit till i Mälarregionen.

Resultatet blev att flera av de stora akutmottagningarna behandlade rekordmånga halkskador i går. Och i Västerås gick man på onsdagen ut i stabsläge.

– Vi hade extremt hög belastning, säger Marcus Wallén, vårdenhetschef på Karolinska sjukhusets akutavdelning.

Foto: Jimmy wixtröm
Marcus Wallén, vårdenhetschef på Karolinska sjukhuset.

Det snabba väderomslaget betydde rekord i halkskador på Södersjukhuset, Danderyd och i Uppsala.

På akuten i Västerås tvingades man gå ut i stabsläge vid lunch i dag på grund av överbelastningen på ortopeden. Vårdplatserna fylldes snabbt av halkskadade patienter.

Även extrapersonal fick inkallas för att klara av tillströmningen.

– Det beror på halka och kraftigt snöfall, det har helt enkelt varit en oväderssituation som lett till hög belastning under kort tid, säger Eva-Britt Billberg, chef på akutkliniken i Västerås.

Ringde in extrapersonal

När trycket var som högst på Karolinska sjukhuset i Huddinge tvingades också de ringa in extra läkare, sjuksköterskor och undersköterskor.

– Värst är när isen smälter och det sen snöar ovanpå. Och i början av säsongen innan alla har vant sig vid att det är halt, säger Marcus Wallén på Karolinska sjukhusets akutavdelning.

– Även om man inte opererar så måste patienten ofta gipsas och det tar tid. I går fick vi ringa ner läkare från ortopedkliniken, säger Lotta Påhlman-Lind, också vårdenhetschef på sjukhuset.

Den i särklass vanligaste skadan är handledsfrakturen. Men det stämmer inte att det bara är gamla människor som halkar och slår sig, menar Malin Håkansson som är klinikansvarig sjuksköterska på ortopedakuten.

– När halkan kommer halkar alla, säger hon.

Gamla som halkat skadar sig dock ofta värre än vad unga gör.

– De som verkligen har brutit något är oftast gamla. Men i går fick jag känslan av att det var lika mycket högklackade stövlar och gympadojjor som låg bakom fallen, säger Lotta Påhlman-Lind.

Chockerande siffror

Uppsala sjukhus var också hårt belastade under tisdagen och slog rekord i antal halkskador, 101 personer innan klockan fyra.

– Det är ganska chockerande siffror, säger Ann-Christin Hultman, projektledare för skaderegistreringen på akutmottagningen Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Dessutom var skadorna relativt allvarliga.

– De flesta hade jättefula benbrott. Halkan gör att man får fula benbrott som kräver operationer.

Många av patienterna uppgav att det var plogat men inte sandat där de föll.

– Att sätta på halkskydd på skorna är inte helt fel för äldre damer. Och ha bra skor. Tänk på dem som dina vinterdäck, säger Ann-Christin Hultman.

FAKTA

Halkrekordet

Danderyds sjukhus fick in 154 halkrelaterade skador under förra dygnet. Det gamla rekordet är 100.

Södersjukhuset fick in 48 personer som gått och halkat. Förra rekordet var på 40 personer.

Uppsala Akademiska sjukhus fick in 101 halkrelaterade bara fram till klockan 15.30. Förra rekordet var 111 patienter – på två dygn. I Uppsala var 65 procent av de skadade kvinnor, värst drabbade var de mellan 50 och 69 år.

I Västerås kom det in 99 ortopedpatienter under tisdagen. På onsdagen fram till klockan 15 hade det kommit in 61. Vanligtvis kommer det in 30.

Det var hårt tryck på ortopedakuten på Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge. 57 patienter, varav majoriteten kom in för halkrelaterade skador,kom in under tisdagen och onsdagsförmiddagen. Det är dubbelt så många som vanligt.

På Karolinska Universitetssjukhuset Solna tog man emot 36 patienter med halkrelaterade skador.

I Göteborg och Malmö hade vintern ännu inte slagit till och det var fortfarande ganska lugnt på halkfronten. Sahlgrenska universitetssjukhuset fick in ungefär fem halkskadade på tisdagen och Mas ännu färre.