Får tre dagar på sig att överklaga utlämningsbeslut

Regeringen lämnar ut Oleksandr trots brister i brottsutredningen

NYHETER

Den svenska regeringen godkänner en utlämning av brottsmisstänkte Oleksandr Chibar, 31, till Ukraina.

Men Oleksandr får bara tre dagar på sig att överklaga – trots att regeringen tog sitt beslut för två veckor sen.

– Vi hinner inte göra något, vi är helt maktlösa, säger hans fru i Malmö.

Oleksandr Chibar med sin dotter.

Aftonbladet har tidigare rapporterat om uraniska Oleksandr Chibars öde som är en snårig djungel av juridiska beslut.

1995 misstänktes han för delaktighet i ett mord i staden Kostiantynivka i hemlandet Ukraina. Men mordutredningen lades ner i brist på bevis.

2006, efter ett regimskifte, togs utredningen upp igen och Ukraina begärde Oleksandr utlämnad från sitt nya hemland Tyskland.

Högsta Domstolen i Tyskland underkände dock brottsutredningen och stoppade en utlämning.

Annan åsikt

Men när Oleksandr flyttade till Malmö, där han nu bor med sin fru och sin lilla dotter, tog fallet en vändning.

Högsta domstolen i Sverige tyckte överraskande att det inte fanns några hinder för en utlämning, men gav regeringen uppdraget att utreda frågan närmare.

Och den 3 december tog svenska regeringen beslut att Oleksandr, som nu sitter häktad i Stockholm, ska utlämnas. Trots att Amnesty och flera människorättsadvokater varnat för att Oleksandr inte kommer att få en rättvis rättegång i Ukraina.

Adovkaten på semester

Först i tisdags, cirka två veckor efter beslutet och sex dagar innan utlämningen sker, fick Oleksandr och hans familj beskedet.

Det betyder att de har tre arbetsdagar på sig att anmäla fallet till Europadomstolen. Men Oleksandrs advokat är på semester och hinner inte hjälpa till.

– Vi är totalt maktlösa, hur tror de att vi ska hinna överklaga det här? Det är skandal att det får gå till så här i Sverige, hela vår familj förstörs av regeringens hantering av ärendet, säger Oleksandrs fru i Malmö.

Enligt regeringens beslut finns det inga hinder för att lämna ut Oleksandr till Ukraina.

"Mycket tveksamt"

Men regeringens beslut får hård kritik.

– Vi är mycket tveksamma till om rättssäkerheten i Ukraina är tillräckligt hög för att garantera Oleksandr en rättvis rättegång. Det finns också problem med behandlingen av fångar i landets fängelser, säger Madeleine Seidlitz, jurist på Amnesty.

– Så det här är absolut ett fall som man bör undersöka närmare, men vi hinner inte göra det innan utlämningen verkställs.

Aftonbladet har förgäves sökt ansvariga minister Beatrice Ask för en kommentar. Hennes presssekreterare Martin Valfridsson, hälsar att regeringen gör bedömningen att en utlämning inte bryter mot folkrätten eller de mänskliga rättigheterna.

I Malmö sitter Oleksandrs förtvivlande fru och väntar i ovisshet.

– Jag vet inte vad som kommer att hända med min Oleksandr nu. Jag kanske aldrig mer får se honom, säger hon.