Kan få resning också i andra fall

Men svårt för Quick att få skadestånd

NYHETER

Om Quick visar sig vara oskyldig till mordet på Yenon Levi kan det leda till att allmänheten ifrågasätter hela rättssystemet. Det tror Håkan Westin, adjunkt i straffrätt.

– Visar det sig att han inte kan dömas så är det ett stort minustecken för det svenska rättsväsendet.

Håkan Westin är universitetsadjunkt i straffrätt och har arbetat inom rättspsykiatrin. Han säger att en friande dom kan leda till att Quick beviljas resning också i andra mord.

– Om fallen är likartade så är det ett argument för att också andra fall ska prövas.

Ifrågasätter rättsväsendet

Skulle åklagaren misslyckas att bevisa Quicks skuld i också de fallen kommer det att innebära en kris för det svenska juridiska systemet.

– Den blir inte helt knäckt men jag tror det kommer att leda till att många ifrågasätter rättsväsendet.

Men enligt Håkan Westin kan man också välja att se beslutet om resning som ett friskhetstecken.

– Man kan ju vända på det och säga att det är bra att systemet har verktyg för att rätta till domar.

Hur stort skadestånd Quick kan tänkas få om han frikänns är svårt att veta. Håkan Westin säger att skadeståndskravet är komplicerat för människor som dömts till rättspsykiatrisk vård.

Svår bedömning

När en person dömts till fängelse är det relativt enkelt att avgöra hur lång tid personen suttit frihetsberövad på grund av en dom. Men en person som dömts till rättspsykiatrisk vård kanske suttit inspärrad ändå.

– Om han erkänner ett mord när han sitter på rättspsyk så är det ju möjligt att han varit kvar på rättspsyk även om han inte dömts för det här mordet.

Därför är bedömningen alltid svårare i de psykiatriska fallen.

– Men om man kan påvisa att sjukhusvistelsen förlängts på grund av domarna kan det vara grund till skadestånd, säger Håkan Westin.