Stora förseningar – i hela Sverige

Snöovädret fortsätter – nya vägolyckor under morgonen, och försenad trafik på buss, flyg och tåg

Stockholm drabbades hårt av snön som föll i går, Trafiken lamslogs och här är det en bil som kört fast i centrala Stockholm som får hjälp. Utanför Norrköping välte en långtradare och skapade kaos. I Skogås fotograferades en av många bussar som fastnade och i Danderyd tvingades en helikopter nödlanda.
NYHETER

Vintertäcket fortsätter att lägga sig över Svea Rike.

Men med snön kommer även olyckorna – och förseningarna.

Bilar kör av vägen, flyg är försenade och tåg ställs in.

Det bitande kylan och den gnistrande snön stannar kvar.

Hela Sverige väntas ha minusgrader under dagen, och ännu mer vitt på vägarna blir det på flera platser, enligt väderprognoserna.

– Vi har oväder och trafikproblem mestadels i Skåne. Det snöar och blåser och bilar glider av vägen. Det är stökigt och vi har alla resurser igång, säger Thomas Andersson, pressekreterare på Vägverket.

Trafikolycka i rondell

Totalt har sju olyckor rapporterats bara i Skåne under natten, och även nu på morgonen har det inträffat flera mindre incidenter. Olyckor har bland annat rapporterats i Dalby, öster om Lund, där en trafikolycka i en rondell orsakade stora problem för morgontrafiken. I Böketofta, i Svalöfs kommun, tvingade en bärgning av en lastbil Vägverket att tillfälligt helt stänga av en väg i går kväll och i natt, och norr om Malmö har en trafikolycka med en lastbil helt stängt av södergående trafik på E6:an.

”Ute och plogar”

Men även längre norrut har flera olyckor inträffat nu på morgonen.

På riksväg 50, vid Backarondellen i Borlänge orsakar en trafikolycka förseningar. Samma sak i Söderhamn, och i Sundsvall.

– I Stockholm och längs med ostkusten verkar ovädret ha bedarrat, så där är vi ute och plogar för fullt, säger Thomas Andersson.

Förseningar – och Force Majeure

Och ovädret har även påverkat annan trafik. På LFV:s hemsida varnar man för försenade flyg. SJ har tvingats ställa in tåg mellan Kiruna och Narvik, och i Skåne har man åberopat Force Majeure för att slopa resegarantin.

FAKTA

Trafiksituationen i dag:

Det är förseningar i tåg- och busstrafiken i Skåne på grund av snöoväder. Många turer är inställda, och Skånetrafiken har beslutat att resegarantin inte gäller från klockan 20 på torsdagskvällen och tills vidare. Man åberopar force majeure.

Även SJ har stora förseningar i dag. Sträckan Kiruna - Narvik - Kiruna kommer att ersättas med buss på grund av spårbrist, och tåg till mellan bland annat Karlstad-Stockholm, Uddevalla-Stockholm, Stockholm-Sundsvall, Härnösand-Stockholm, Borlänge-Falun och Ljusdal-Stockholm är försenade. Kolla in ditt tåg på SJ:s hemsida, under ”Trafikstörningar”.

Även LFV flaggar för att det kan bli förseningar inom flygtrafiken, på grund av snöovädret. Mer info hittar du här.

Vägverket uppdaterar sin karta över trafikläget kontinuerligt.

Planerar du att resa med Destination Gotland hittar du info om eventuella förseningar här.

Även Västtrafik har vissa förseningar, bland annat utanför Bohus Centrum.

ARTIKELN HANDLAR OM