Fokus på glasögon i mördarjakten

Glasögonen som hittades vid Yenon Levis mordplats.
NYHETER

Yenon Levis mördare tappade sina glasögon på mordplatsen. Quick hävdade att de var hans och inköpta på en bensinmack. Men en tidigare misstänkt bar sådana glasögon på sitt passfoto.

Tills vidare gör polisen ingenting i ärendet.

Yenon Levis.

Sven-Åke Petters vid polisen i Dalarna säger att det ännu inte är klart om mordutredningen ska tas upp igen, och i så fall vilken inriktning den ska ha

– Det blir den åklagare som får Levi-målet som i så fall ska begära kompletterande utredning, men det är lite för tidigt än att svara på hur den åklagaren kommer att göra säger han.

Hittades på mordplatsen

Glasögonen som hittades på mordplatsen var en del av bevisningen. Quick sa då att det var hans glasögon, att de var inköpa på en bensinmack strax innan mordet och skulle användas som förklädnad.

Men glasögonen var i själva verket slitna och solblekta, hade repigt glas, sannolikt tio år gamla och styrkan var + 4,0 dioptrier. Thomas Quick hade en helt annan styrka på de glasögon han bar vid den tiden, 1988.

SKL hade slagit fast att ”starka skäl talar för att” det var samma glasögon på passfotot som återfunnits på brottsplatsen.

Quick tog på sig mordet

Flera vittnesuppgifter talade för att Yenon Levi träffat mannen och några kamrater till honom, men polisen kom inte vidare i ärendet. Den 17 maj 1995 tog Efterlyst upp fallet. Två månader senare tog Quick på sig mordet.

Dåvarande åklagaren Christer van der Kwast fick sedan fram ett annat yttrande om glasögonen från polisen i Stockholm, och som gick ut på att olikheterna var större än likheterna. Därmed kunde glasögonen inte utesluta Quick som gärningsman.