Kräver sjukvård för papperslösa

Ravi är en av de papperlösa, som har blivit Sveriges nya slavar. ”Jag har jobbat för fem kronor i timmen”, säger han.
NYHETER

Regeringen lovade att snarast tillsätta en utredning om papperslösas rättigheter och sjukvård.

Det var för ett och ett halvt år sedan.

Nu kräver Röda Korset – tillsammans med 27 andra organisationer – bot och bättring i ett öppet brev.

Anna Rydmark Venegas, 68, utnämndes nyligen till Årets Kämpe av Aftonbladets Svenska Hjältar-jury. Hon har i 20 år hjälpt papperslösa flyktingar med sjukvård.

Brevet överlämnades av Röda Korsets generalskereterare, Christer Zettergren, till Socialdepartementets representant, Tobias D Nilsson, klockan 10.30 i morse.

– Han uppskattade vårt engagemang, och han höll med oss om att det tagit lång tid.

Hur många papperslösa finns det?

– Det vet vi inte. Officiellt säger regeringen att det finns 15 000, men vi tror att det är fler. Det är en del i utredningen att ta reda på det också, exakt hur många de är.

”Lever i mörker”

Han säger att de papperslösas situation är svår att beskriva.

– Det finns inget enkelt sätt att förklara det. Du lever i mörker. Du är rädd för att tända lyset. Du lever på en ekonomisk marginal. Det är ett allt annat än glamoröst sätt att leva. Och de har inga rättigheter. De kan inte ens få läkarvård, om de inte betalar. Men de här människorna har ju inte pengar.

Regeringen lovade en utredning om det här för 18 månader sedan. Vad är det som har sinkat dem?

– Det finns en politisk oenighet. Alliansen drar inte riktigt åt samma håll. Men nu har de fått väldigt sakliga och bra direktiv, så nu är det bara att sätta igång. Vi har löst allt som de inte har kunnat lösa på ett och ett halvt år.

”Stort intresse”

Totalt är det 28 organisationer som har skrivit under det öppna brevet, däribland Sveriges Psykologförbund, Läkare i Världen, Unicef Sverige och Svenska kyrkan.

Men generalsekreteraren menar att intresset för frågan till och med är större än så.

– Absolut. Även om det är svårt att sätta sig in i hur det är att leva som gömd så anser vi att det finns både stor förståelse och ett stort engagemang därute för den här frågan.

FAKTA

Organisationer som ställer sig bakom direktivet:

Svenska Röda Korset, RFSU, Rädda Barnen, Vårdförbundet, Svensk Sjuksköterskeförening, Svenska kyrkan, Unicef Sverige, Svenska Läkarförbundet, Rosengrenska stiftelsen, Caritas, Läkare i världen, Svenska Barnmorskeförbundet, Sveriges Psykologförbund, LO, Landsorganisationen, IFMSA (International Federation of Medical Students' Associations), Psykiatriska Riksföreningen, ARA Antirasistiska Akademin, FSA Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter, Immigranternas Riksförbund, Tinnerökliniken, Deltastiftelsen, Svenska Barnläkarföreningen, TCO, WRA (White Ribbon Alliance Sweden), Riksföreningen för Skolsköterskor, Sjukgymnastförbundet, Akademikerförbundet SSR, FARR, Flyktinggruppernas och Asylkommittéernas Riksråd.