Fick besked via e-post

”Det kändes väldigt surt”

NYHETER

De anställda på Saab Automobile fick information om nedläggningen via e-post under eftermiddagen.

Det uppger de fackliga företrädare som med uppgivna miner mötte medierna.

– Vi fick beskedet på ett möte tidigare i dag. Det kändes väldigt surt, vi trodde att vi skulle få besked om att förhandlingarna löpte på, säger IF Metalls Paul Åkerlund.

Även Anette Hellgren, tjänstemannafacket Unionen, blev överraskad:

– Jag kände bestörtning. Vi har hela tiden trott på Saab, på vår affärsplan, på vårt kunnande och på våra produkter, säger hon.

Ingen av de fackliga företrädarna tycker att de fått information från GM om varför det blev en nedläggning, och några säkra besked kan de inte ge sina medlemmar.

”Sista bilen inte byggd”

– Vi har en del beställningar och jag utgår från att vi ska leverera dem. GM har inte specificerat hur vi ska göra, men jag tror inte att sista bilen är byggd, säger Paul Åkerlund.

Akademikernas ordförande Håkan Danielsson har ett visst hopp för sina medlemmar, ingenjörerna. Genom avtalen med kinesiska BAIC tror han att det kommer att finns uppgifter framöver.

– Det är GM som skrivit avtalen så det utgår vi från att de ska följas. Enligt avtalet ska Saab hjälpa BAIC att utveckla ett antal modeller vilket ger oss jobb, säger han.

Stefan Löfven, ordförande på IF Metall, säger att det känns tungt.

– Jag känner stor empati med de drabbade och vet vad de går igenom. Jag var med om samma sak när det företaget jag jobbade på, ABB Railcar i Örnsköldsvik, lades ned 1995. Det är en blandning av tomhet och sorg. Folk lever ofta med jobbet, och man har väldigt bra stämning på golvet. När man inser att det är på väg att ta slut… ja, det är tomhet och sorg.

Vad gör ni nu?

– Det viktigaste för oss på IF Metall är att hjälpa den lokala klubben på bästa sätt. Vi ska kolla vad de vill ha för hjälp och bistå på alla sätt vi kan.

Är du förvånad?

– Både ja och nej. Man måste ha i bakhuvudet att saker kan gå fel, men jag trodde verkligen att det fanns en chans.

Hur har medlemmarna det just nu?

– Ja, som förtroendevald ser man ofta oro i folks ögon, men Trollhättan har alltid haft en otrolig kampanda. Det är viktigt att den andan tas tillvara på nu. Kampandan kommer att komma väl till pass.

Anser du att regeringen borde gjort mer?

– Det vill jag svara på nästa år. Regeringen har ett oerhört stort ansvar just nu, och det ska vara fullt fokus på att hjälpa de drabbade. Bokslut kan vi sköta 2010.