Strängare lag ska sätta dit nätmobbare

Foto: Magnus Liam Karlsson
Moderaterna vill se hårdare straff för den som trakasserar andra på internet. OBS! Personen på bilden har inget samband med artikeln.
NYHETER

Nu ska det bli lättare att stämma nätmobbarna.

Moderaterna vill stoppa spridningen av kränkande filmer och nakenbilder på internet.

– Det måste kosta att kränka, säger Henrik von Sydow, moderaternas talesperson i justitiefrågor, till SvD.

Genom att stärka integritetsskyddet på nätet ska det blir lättare att stämma den som lagt ut de personliga bilderna på nätet. Det blir då ett fall för domstolen att avgöra om det ska betalas ut skadestånd eller inte. Det är Moderaternas framtidsgrupp som lagt fram förslaget.

– Det syftar till att stoppa framförallt filmer, foton och ljudupptagningar som på ett sätt grovt kränker den enskildes integritet. Det måste kosta att kränka, säger Henrik von Sydow, partiets talesperson i justitiefrågor och den som har lett gruppens arbete, till Svenska Dagbladet.

För många register

I en intervju med SvD i november betonade Henrik von Sydow att det största arbetat handlade om att göra en "registerrevision" eftersom svenskarna i genomsnitt figurerade i upp emot 150 register per person. von Sydow fick då medhåll av Datainspektionens generaldirektör Göran Gräslund:

– Om du frågar mig om alla uppgifter som finns idag måste ligga kvar, så är mitt svar: absolut inte. Det är mycket som går att gallra bort, sade Gräslund till SvD då.

Göran Gräslund har tidigare uttalat sig om att det saknas ett effektivt system för att ingrips mot missbruk på nätet. Högsta Domstolen friade nyligen en man som hade spridit nakenbilder på sin exflickvän på internet mot hennes vilja.

Rättens motivering var att det inte finns något generellt förbud mot att sprida filmer och bilder utan samtycke.

Personuppgiftslagen skyddar mot kränkningar av den här sorten, men de är bara straffbara om de uppgifter som publiceras rör bland annat religion, facklig tillhörighet, etniskt ursprung.

Vill stoppa massutlämning

Henrik von Sydow var i november även kritisk mot att ingen vet hur många register som finns. Men Göran Gräslund var inte säker på att någon ska ha den överblicken:

– Det kan vara integritetskänsligt i sig, säger han till SvD.

Partistyrelsen har gett sitt stöd till förändringarna. Styrelsen vill också att det ska bli möjligt för privatpersoner att spärra sina uppgifter från att lämnas ut i ”massutlämning”.

ARTIKELN HANDLAR OM