Trakasseras på sjukhuset

Advokat: De hämnas på Thomas Quick

Foto: Foto: SCANPIX
kritisk mot vården Sture Bergwall, mer känd som seriemördaren Thomas Quick, har tagit tillbaka sina erkännanden och riktat kritik mot vården på Säters sjukhus. Efter detta har han börjat behandlas sämre.
NYHETER

Sture Bergwall, känd som dömde seriemördaren Thomas Quick, säger att han trakasseras på Säters sjukhus.

Hans advokat tror att det är en hämnd för att han tagit tillbaka sina erkännanden.

– Många av dem som har hand om Sture i dag var delaktiga i terapin när han gjorde erkännandena, säger Thomas Olsson.

Sture Bergwall säger att trakasserierna från personalen på Säters sjukhus började förra året – direkt efter att han fick kontakt med Hannes Råstam som gjorde dokumentären där Bergwall tog tillbaka sina erkännanden.

Genomsöks varje dag

– Det värsta är att jag tvingades tömma mitt rum. Under 20 års tid har jag byggt upp något sånär hemlika förhållanden för att stå ut. Jag hade böcker och cd-skivor som de tog.

Sedan en tid tillbaka hävdar han att hans rum genomsöks varje dag. Dessutom har man tagit bort hans persienner.

– De har inte velat förklara varför, det är klart att han känner sig trakasserad, säger Bergwalls advokat Thomas Olsson.

De begärde tidigare i år ett möte med sjukhusledningen för att få Bergwall flyttad eftersom han inte längre har förtroende för personalen.

– Mötet var en mycket besynnerlig erfarenhet. De försökte provocera Sture att tappa humöret genom att inte lyssna på honom och medvetet feltolka honom, säger Olsson.

Stjärnor på sjukhuset

Både han och Bergwall är övertygade om att agerandet är en hämnd från sjukhuset efter att Sture Bergwall tagit tillbaka sina erkännanden och riktat kritik mot vården på Säter.

– Man har förlorat sin älskade seriemördare. Min terapeut och jag var ju stjärnor här på sjukhuset. Man har haft ambitioner att bli den ledande rättspsykiatriska kliniken i Sverige och så spricker det när jag tar tillbaka mina erkännanden, säger Bergwall.

– Han får vara offentlig om han vill men vi kan inte bryta vår sekretess och uttala oss om enskilda patienter, säger Susanne Nyberg, chefsöverläkare för rättspsykiatriska kliniken på sjukhuset.