Laura, 14, rymde – hittades i Karibien

Stoppades från att segla jorden runt

Foto: BART MUHL
Vid en presskonferens vid domstolsförhandlingen i augusti. Från vänster Dick, Dekker, hans dotter Laura Dekker och hennes advokat Peter de Lange.
NYHETER

Holländska Laura, 14, ville segla jorden runt – men placerades i sociala myndigheters vård.

I fredags rymde hon.

Till Karibien.

Laura Dekker, 14, från Utrecht i Holland har blivit känd som flickan som ville bli världens yngsta världsomseglare.

Hennes planer stoppades dock av de sociala myndigheternas och hon placerades dessutom formellt i deras vård.

Flickan försvann i fredags från sin pappas hem – men hennes båt Guppy låg kvar vid sin kajplats.

I Karibien

– Vi tror inte att det här handlar om ett brott. Vi vet inte om hon är till havs, men vi tror inte det, sa en talesman för polisen till The Guardian.

Laura lämnade ett brev till sin pappa, Dick Dekker, innan hon försvann. Samtidigt hade hon tagit ut 36 000 kronor från sitt bankkonto, vilket gjorde att polisen misstänkte att hon skulle försöka ta sig utomlands.

Vilket hon alltså lyckades med. I dag hittades hon på ön Saint Martin nordöstra Karibien.

Detta efter att polisen efterlyst henne internationellt och att en kvinna som bor på ön kände igen flickan från mediarapporteringen.

Enligt polisen "mår hon bra".

– Men vi har många frågor. När lämnade hon Holland? Varför? Hur tog hon sig till Saint Martins? Hjälpte någon henne eller var hon ensam, säger Bernhard Jens, talesman för polisen i Utrecht till AFP.

”Negativ spiral”

Laura Dekkers mamma säger att familjen befunnit sig i en "negativ spiral" efter att domstolen i Utrecht placerat henne i de sociala myndigheternas vård och förbjudit hennes seglats.

Domstolen beslöt i oktober att Laura var för ung för att klara strapatserna genom några av väldens farligaste vatten. Dessutom skulle det kunna skada hennes utveckling att vara ensam under de två åren som resan skulle ta.

Under förhandlingarna kom det fram att flickan tidigare omhändertagits i Storbritannien efter att ha seglat dit på egen hand i maj i år.