Hopp och förtvivlan

Foto: Andreas Bardell
”innerst inne vill man ju bara bygga bil” Efter de nya buden har Fredrik Almqvist och hans kollegor innerst inne börjat hoppas på en framtid för Saab – men de vägrar att ta ut något i förskott.
NYHETER

TROLLHÄTTAN. Saabs dödskamp fortsätter.

Nu har GM fått in flera bud om att köpa företaget – men i Trollhättan är man tveksam.

– Man kan inte hantera människor så här. Det är tortyr, säger kommunalrådet Gert-Inge Andersson (S).

Trollhätteborna fortsätter att kastas mellan hopp och förtvivlan.

De nya buden tänder ­hoppet om en fortsättning – men reaktionerna är ljumma.

Fredrik Almqvist, som jobbat som montör på Saab i 15 år, blev nästan lite irriterad när han fick beskedet.

– Det här börjar bli jävligt tröttsamt. Men det är klart att man ändå hoppas. ­Innerst inne vill man ju ­bara bygga bil.

Men han är ändå tveksam.

– Det låter förbannat konstigt när GM säger att de nu är öppna för nya bud. Varför kom de i så fall med ett nedläggningsbesked innan tidsfristen gått ut? Jag tror att de redan har bestämt sig.

”Nu kör vi på det”

Kommunalrådet Gert-­Inge Andersson är inne på samma spår.

– Vi kan ju bara jobba efter det som GM gick ut med i fredags. Och nu kör vi på det. Jag kan inte förändra vår strategi så fort det kommer in ett nytt bud.

Han är också mycket kritisk till hur företaget agerar.

– Det är så fruktansvärt dåligt att man behandlar människor på det här sättet. Det är 50?000 personer som på något sätt berörs av en nedläggning. Och så ­tvingar man dem att genomlida allt det här.

Paul Åkerlund, IF Metalls ordförande i Trollhättan, börjar också ledsna på försäljningskarusellen.

– Det är så mycket motstridiga uppgifter att man blir alldeles matt. Men vill GM hitta en lösning är det givetvis positivt. Och jag vet att det finns flera som är intresserade.

”Vill se svart på vitt”

Montören Mats Roos har jobbat på Saab i 15 år. Och han säger att han vägrar ta ut något i förskott.

– Jag vill se det svart på vitt innan jag tror på något. Fast man har nästan börjat ge upp. Vad fan ska man tro om de nya buden? Spyker gav ju en väldigt kort tidsfrist. Men just nu griper man efter alla halmstrån. Och det här är ett litet steg i rätt riktning.

Fredrik Almqvist säger att en försäljning – trots allt – vore den perfekta julklappen för honom och hans kollegor på Saab.

– Och det kan ju faktiskt bli så att vi får en ny ägare om bara några timmar. Då är jag den första att jubla. Hoppas bara att det inte blir någon lycksökare som vill plundra företaget.

ARTIKELN HANDLAR OM