”Vi griper efter alla halmstrån”

1 av 3 | Foto: THOMAS JOHANSSON
Cornelia Johannesson Bran, 47, har jobbat 12 år på Saab.
NYHETER

TROLLHÄTTAN. Saab fick just lite mer tid.

Men beskedet att Spyker häver tidsgränsen för GM tas emot med försiktig glädje och ovisshet i Trollhättan.

– Vi griper efter alla halmstrån nu, säger Mats Roos, anställd vid Saab.

I kväll vid 23.00-tiden gick egentligen Spykers tidsgräns ut. Men företaget meddelade strax efter klockan åtta att General Motors får mer tid på sig att svara på anbudet. Hur länge är dock oklart.

I Trollhättan, en stad som kastas mellan hopp och förtvivlan länge nu, tas beskedet emot med både sansad glädje och en fortsatt ovisshet för framtiden.

Kommer Saab att läggas ned – eller blir Spyker nya ägarna. Bara GM vet.

– Jag vågar inte ha för stora förhoppningar. Då blir man bara besviken. Vi hoppas bara att det kommer bli ett ja till slut. Att Saab får leva vidare, säger Maria Zakariasson, 40, som jobbat på Saab över tjugo år, men fick gå vid en nedskärning.

”Ovissheten värst”

Mats Roos berättar att ovissheten är det värsta. Han hade hoppats på ett besked från GM i dag.

– De borde ha svarat tycker jag. Det här förlänger bara pinan. Vi vill veta, blir det en avveckling eller kommer vi att överleva?

Att kastas mellan hopp och förtvivlan så här är något som tär på en. Det har varit många jobbiga stunder.

Nu tar Mats och Maria en dag i taget – det går inte att planera längre. Det blev inte den julklapp de tänkt sig men både ser ändå fram mot julen.

– Vi ska försöka koppla bort det här, och jag ska få träffa mitt barnbarn. Det är en ljusglimt i mörkret. Och det är något som behövs nu, säger Mats Roos.

”Väntar och hoppas”

Cornelia Johannesson Bran, 47, har jobbat 12 år på Saab. Hon ser dagens besked från Spyker som något positivt.

– Det känns som det kommer att lösa sig till slut. Det har gått så bra för oss sista tiden med 9-5:an. Vi för det bästa vi kan nu och jobbar hårt. Men vi kan bara vänta och hoppas, säger hon.

Cornelia gör det klart att hon verkligen tror och hoppas på Saab.

– Vi är för bra för att läggas ned. Och det sista som lämnar oss är hoppet, säger hon.

”Vi dör inte med Saab”

Kent Andersén, 52, kvalitetsingenjör på Saab, vågar inte vara för positivt i nuläget. Han har jobbat på Saab i 34 år och varit med om allt från nedskärningar till bra dagar.

– Man börjar bli ganska luttrad nu. Men allt är bättre än ett nej nu. Men jag vågar inte ha för stora förhoppningar, säger han.

Men tillägger också:

– Jag tror det kan vara försent, men möjligheten finns ju. Sedan får man tänka på att vi inte dör med Saab, man får försöka komma på något annat. Även om det blir extra svårt i den här åldern, säger Kent Andersén.