Världen i snökaos

NYHETER

Dödsfall, inställda tåg och kaos på flygplatserna.

Det är inte bara Sverige som drabbats av snöovädret.

Polen – 29 döda i kylan

Polisen i Polen uppmanade allmänheten att hjälpa de hemlösa när temperaturen föll ner mot 20 minusgrader. Enligt VG har minst 42 personer dött på grund av kylan, de flesta av dem ska ha varit hemlösa.

Kaos på flygplatserna

Flera av de största flygplaterna i Frankrike, England, Tyskland och Belgien hade stora problem under söndagen och måndagen. Flera flighter blev inställda på grund av snöstormarna. I New York räknar man med att 1200 flighter ställts in.

Storbritannien – Kylan slår mot cancerpatienter

– Jag och min man var tvugna att välja mellan mat eller värme. Vi valde mat och jag satt i sängen och skakade av köld under två överkast, säger cancerpatienten Laura, 37, från Cambridgeshire till BBC.

Hon, liksom flera andra engelska cancerpatienter lider av den ihållande kylan, då många på sina små sjukersättningar inte har råd med de ökande energipriserna. Kylan motverkar dessutom tillfrisknandet för många cancerpatienter på bättringsvägen.

Washington DC – drog pistol vid snöbollskrig

Cirka 200 Washingtonbor drabbade samman i ett snöbollskrig i lördags då en man dök upp i snökaoset – viftandes med en pistol, rapporterar CNN. Det visade sig att mannen var en polis, ur tjänst och i civilkläder, och hade fått sin bil bombarderad av snöbollar.

– Det var roligt, men så drog någon en pistol och det, uhm, förändrade stämningen litegrann, säger en av deltagarna till tv-kanalen WJLA.

Engelska kanalen – fortfarande stopp i trafiken

55 000 personer har hittills fått sina julplaner förstörda sedan tågtunneln mellan Frankrike och Storbritannien drabbats av stopp i fredags.

Den franske transportministern Dominique de Bussereau kallar situationen för "oacceptabel" och har lovat en utredning av händelsen.

Bolaget Eurostar, som står för tågtransporten på sträckan, har fått order om att dra igång tågtrafiken på tisdag. Enligt bolaget räknar man med att kunna genomföra två tredjedelar av resorna.