FBI offentliggör Jacksondokument

NYHETER

FBI offentliggjorde i dag utredningsmaterial om popstjärnan Michael Jackson.

Över 333 sidor från utredningarna går nu att läsa på byråns hemsida.

Michael Jackson var under sin livstid föremål för FBI:s utredningar vid två tillfällen.

Mellan 1993 och 1994 samt mellan 2004 och 2005 var Jackson misstänkt för övergrepp mot barn, men dömdes aldrig för anklagelserna.

På tisdagen, drygt ett halvår efter popstjärnans död i juni, offentliggjorde FBI 333 sidor från sitt utredningsmaterial. Utöver de misstänkta övergreppen utreddes bland annat också ett flertal dödshot som riktats mot Michael Jackson.

Flög till Manila

I september 1993 bistod FBI polisen i Los Angeles genom att skicka agenter till Filippinernas huvudstad Manila. Där intervjuades två vittnen som varit anställda vid Michael Jacksons ranch Neverland mellan 1988 och 1990.

FBI fick även rapporter från London, där en ung pojke uppgav att han fått opassande telefonsamtal från stjärnan 1979.

Men åklagaren i Los Angeles väckte aldrig åtal, delvis på grund av att de inte ville flyga över minderåriga vittnen till USA.

Intervjuade vittnen

2004 anklagades Jackson på nytt för övergrepp. Återigen bistod FBI polisens utredning. Först anlyserades ett antal videoinspelningar som polisen hämtat under en husrannsakan hos popstjärnan. FBI bistod också med en beteendeanalys.

Vid ett tillfälle flög en agent från Los Angeles till New York för att förhöra ett vittne. Men vid förhöret framkom att personen inte ville vittna mot Michael Jackson och FBI:s utredning avslutades.

Fallet gick senare till en fem månader lång rättegång och Michael Jackson friades.

ARTIKELN HANDLAR OM