Dom i dag för OG-bomben mot TV 4-journalisten

NYHETER

I dag föll domen mot de OG-medlemmar som misstänkts ha legat bakom bomben på Södermalm.

Flera av männen fick stränga straff – men ingen dömdes för sprängdådet.

Det mesta gick fel den 20 maj i år då en bomb skakade ett flerfamiljshus på Södermalm i Stockholm.

Bakom lägenhetsdörren som sprängdes bodde en TV 4-journalist, men bomben var inte menad för henne utan mot en annan man i huset som hade skulder till det kriminella nätverket Original Gangsters.

– Jag kunde inte fatta det som hänt. Det fanns inte någon som ville mig illa, sa TV4-journalisten i rätten.

Ren tur att ingen dog

Sprängladdningen var mycket kraftfull och demolerade dörren totalt. Polisen har sagt att det var ren tur att TV 4-kvinnan varken skadades svårt eller dödades.

– När jag öppnar ögonen ser jag inget annat än rök och vitt puder. Det bara vällde in enorma rökmoln. Jag kunde inte se något. Min första tanke var att ta mig ut, har journalisten berättat.

Döms ej för bomben

Sju män greps och åtalades, dels för bombdådet och dels för ett annat utpressningsfall.

Och i dag föll domen. Flera av männen fick stränga straff – en av dem så mycket som nio års fängelse. De döms bland annat för försök till grov utpressning, rån, narkotikabrott och vapenbrott – men ingen anses skyldig för försök till mord.

Åtalet ogillas med andra ord helt för dem när det gäller sprängningen på Södermalm. Tingsrätten anser att det står klart att någon med anknytning till Original Gangsters utfört sprängdådet, men att det inte går att bevisa vem.

FAKTA

Detta har hänt:

Klockan 03.50 den 20 maj i år exploderar en bomb i ett flerfamiljshus på Fatburs Kvarngata 16 på Södermalm i Stockholm. Bomben trasar sönder en säkerhetsdörr av stål, och splitter från den slungas in i lägenheten. Där bor en kvinnlig journalist på TV4. Bara turen gjorde att hon klarade sig och att ingen annan blev skadad.

Gärningsmännen var i själva verket ute efter en annan person i huset, men tog fel på dörr. Den man som egentligen var måltavlan hade stora skulder till en 41-årig restaurangägare. Han i sin tur kontaktade det kriminella nätverket Original Gangsters för att få hjälp med att driva in pengarna.

På en av poltrådarna till bomben, under en bit silvertejp, hittades dna som gick att härleda till en person. Han är 18 år och har enligt polisen kopplingar till OG:s ungdomsgrupp.

Sammanlagt fem personer åtalades för inblandning i sprängdådet och ytterligare två åtalas för grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott. Fem av de sju har enligt polisen kopplingar till OG.

Organisationen är enligt Rikskriminalen numera ”en ytterst splittrad gruppering”, med endast ett litet fåtal medlemmar kvar.

I dag föll domen i Solna tingsrätt.