Här vallas tjuvarna

Ligan erkände kopplingen till Sverige: Var ett beställningsjobb

1 av 6 | Foto: Foto: AP
KAN HA VARIT PÅ VÄG TILL KARLSKRONA Två av de fem polska män som har gripits för stölden stoppades i hamnstaden Gdynia – som har färjeförbindelser med Karlskrona. En av polisens hypoteser är att de var på väg till Sverige för att träffa sin uppdragsgivare. I går deltog männen i en rekonstruktion av kuppen i koncentrationslägret.
NYHETER

WARSZAWA/STOCKHOLM. Skylten hittades i tre delar i skogen.

Tre av männen som greps avslöjade kopplingarna till Sverige i förhör.

Ytterligare två personer i ligan stoppades av polsk polis när de av allt att döma var på väg till Karlskrona.

Stölden av entréskylten till nazisternas koncentrationsläger Auschwitz i fredags har fördömts av en hel värld och alla stora medier har rapporterat om kuppen.

I måndags greps fem män i Polen, alla kända av polisen.

Några av dem ska ha pekat ut mannen i Sverige som beställare av skylten.

Enligt radiostationen RMF FM och tv-stationen TVN24 har polisen analyserat de gripnas mobiltrafik och kunnat konstatera att en av dem flera gånger de senaste månaderna ringt ett svenskt abonnemang som ägs av en man som identifierats av polsk polis.

”Vet vem de har ringt”

Vid en presskonferens

i Krakow i går ville polisen dock inte bekräfta att spåren leder till Sverige.

– Vi vet vem de har ringt och förbereder nu en juridisk procedur för att kunna få till stånd en arresteringsorder i ett EU-land. Mer än så kan vi inte avslöja, sa Krakows chefsåklagare Artur Wrona.

Men enligt Bertil Olofsson, sektionschef på Rikskriminalen, hade Polen ännu sent i går eftermiddag inte vänt sig till Sverige och bett om hjälp.

Polens president Lech Kaczynski beordrade polisen att ge jakten på tjuvarna högsta möjliga prioritet och en belöning på motsvarande 280 000 kronor utfärdades.

Greps efter tips

Hundratals tips strömmade in och genom ett av dem kunde polisen gripa tre av de misstänkta männen i staden Czernikow, cirka 400 kilometer norr om Auschwitz.

Den fem meter långa och 40 kilo tunga järnsmidesskylten hade delvis skruvats och delvis slitits ner, burits genom ett sönderklippt staket och sedan lastats ombord på ett fordon, 300 meter bort.

Skylten hittades senare styckad i tre bitar i en skog i närheten.

Färjor till Karlskrona

Männen erkände stölden och sa att det rörde sig om ett beställningsjobb. Erkännandet ledde till att ytterligare två män senare samma dag greps i hamnstaden Gdynia, som har färjeförbindelser med Karlskrona.

Männen upptäcktes av spanare i närheten av färjeterminalen och polisen misstänker att de var på väg till Sverige för att träffa sin uppdragsgivare.

En annan hypotes är att de väntade på en mellanhand som skulle komma med färja.

I går togs de gripna till brottsplatsen i Auschwitz och visade polisen hur de gick till väga. Då berättade de att de skulle få motsvarande 50 000 kronor för jobbet.

– De här männen är inte riktigt professionella brottslingar, säger Artur Wrona.

Gör inga kontroller

Det har funnits extra bevakning vid den polsk-tyska gränsen sedan stölden blev känd, men färjorna mellan Polen och Sverige har inte hållits under uppsikt.

Detta kan ligan, som ska ha planerat kuppen i månader, ha räknat med. Varje år transporteras cirka 200 000 lastbilar med färja till Sverige och sedan Polen i december 2007 gick med

i Schengen har den polska polisen inte längre rätt att göra stickprovskontroller på dessa fordon.

FAKTA

LURADES ATT TRO ATT DE SKULLE BLI FRIA

Auschwitz är det tyska namnet på staden O?wi?cim i södra Polen. Där uppförde nazisterna 1940 det som skulle bli det mest beryktade av alla koncentrations- och förintelseläger under andra världskriget.

I gaskamrarna i Auschwitz-Birkenau avrättade nazisterna över en miljon personer – judar, romer, homosexuella och andra oliktänkande.

Alla hade passerat under den ökända skylten över lägerporten med orden ”Arbeit macht frei”, tyska för ”arbete ger frihet”.

Uttrycket etablerades i slutet av 1800-talet av den tyska nationalistiska författaren Lorenz Diefenbach och användes flitigt i nationalistiska kretsar i Tyskland under 1900-talets första årtionden.

Skylten i Auschwitz ska ha tillverkats på order av lägerkommendanten Rudolf Höss för att ge de straffarbetande fångarna intrycket att hårt arbete skulle leda till att de frigavs.

Samma uttryck placerades sedan över ingångarna till flera andra av nazisternas koncentrationsläger, Dachau, Sachsenhausen och Theresienstadt bland annat.

I Auschwitz har skylten suttit kvar som symbol för allt lidande nazisterna utsatte sina fångar för.

Koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau är nu ett museum och tar emot över en miljon besökare varje år.

Koncentrationslägret finns med på Unescos världsarvslista.