Vd:s mejl till alla anställda: Volvo säljs

NYHETER

Julhälsningen i dag från vd:n Stephen Odell till de anställda på Volvo:

Geely kommer att ta över Volvo Personvagnar nästa år.

Affären mellan parterna är nu så gott som klar.

Stephen Odell skickade sin julhälsning i ett mejl till alla anställda på Volvo Personvagnar i dag. Samtidigt bekräftade ledningen för Ford att en överenskommelse har nåtts med Geely om en försäljning av Volvo PV.

Parterna är nu överens om en rad väsentliga villkor för affären.

– Det är sådant som rör produktionsstruktur och framtida investeringsplaner, säger Geelys svenska presstalesperson Anders Fogel.

Ford kommer att sälja hela sitt innehav i Volvo till Geely. Enligt uppgift ska prislappen vara 15 miljarder kronor.

– Det har jag inga kommentarer till, säger Fogel.

Genombrott

Genombrottet i förhandlingarna kommer efter flera dagars intensiva förhandlingar i London.

– Det här är ett positivt steg i processen, säger Olle Axelsson, informationschef på Volvo Personvagnar.

Både svenska och kinesiska myndigheter ska nu syna affären i sömmarna. Det kommer att dröja fram till i vår innan alla papper är undertecknade.

Avtalet kommer enligt både Geely och Ford i bästa fall att vara klart under första kvartalet nästa år. Det innebär att affären inte är i hamn förrän tidigast andra kvartalet.

Det som bland annat återstår att lösa är finansiering och myndigheternas godkännande, enligt Ford.

Enligt Svt:s Rapport har Geely redan utsett en vd för Volvo Kina. Källor till Rapport uppger att det handlar om en person som varit knuten till BAIC – det företag som nyligen köpte teknologi från Saab.

– Vi har inte några kommentarer till det, säger Anders Fogel till Aftonbladet.

Ökad tillväxt för Volvo

Enligt Geely kommer affären att öppna upp för Volvo på den jättelika kinesiska marknaden.

”Volvo kommer att behålla sin ledande ställning inom säkerhets- och miljöteknik, samt bli unikt positionerade som ett världsledande premiumvarumärke med tillväxtmöjligheter”, skriver företaget i ett pressmeddelande.

FAKTA

Stephen Odells mejl till de anställda

Inom kort kommer Ford att bekräfta att de väsentliga kommersiella delarna kring en försäljning av Volvo Personvagnar nu är överenskomna mellan Ford och Geely.

Detta betyder inte att Geely idag är den nya ägaren av Volvo Personvagnar. Men det markerar att även om en del arbete återstår att slutföra innan affären är undertecknad inklusive slutgiltig dokumentation, finansiering och regeringsgodkännande såförväntar sig Ford och Geely att ett slutgiltigt försäljningsavtal kommer att undertecknas under första kvartalet 2010.

Ett avslut beräknas troligen komma under andra kvartalet, under förutsättnig att affären blir godkänd av berörda instanser.

Min ambition har hela tiden varit att jag skulle vara den första att informera om denna viktiga utveckling i processen, men jag är medveten om att många av er redan har gått på julledighet. Det känns naturligtvis inte bra att ni ska behöva ta del av dessa nyheter från andra källor än från mig, men detta nästa steg i försäljningsprocessen blev klart i natt och jag vill försöka informera er så gott jag kan.

Jag tror att vi alla kan återvända till arbetet nästa år med den positiva känslan att vi är på rätt väg för att återigen uppnå en hållbar lönsamhet och att vi har en positiv framtid att se fram emot.

Jag önskar dig och din familj en fridfull och gid jul och ett gott nytt år.

Vänliga hälsningar

Stephen Odell

VD Volvo Personvagnar