Talibaner visar upp krigsfånge

Försöker vinna den amerikanska opinionen på sin sida

NYHETER

Bowe Robert Bergdahl, 23, tillfångatogs av talibaner för fem månader sen.

Nu använder talibanerna honom i propagandesyfte för att försöka vinna den amerikanska opinionen på sin sida.

I en nysläppt film går en person som sägs vara Bergdahl till hårt angrepp mot USA.

Talibaner i Afghanistan släppte den nytagna filmen på julaftonen. På bilderna syns en man klädd i vad som ser ut att vara en amerikansk arméuniform.

Mannen är maskerad med hjälm och solglasögon men identifierar sig som Bergdahl.

Soldaten uppger sin födelseort, sin blodgrupp och sin mammas flicknamn, innan han i ett långt tal fördömer USA:s förhållande till muslimer och landets insats i Afghanistan.

– Det här kommer att bli nästa Vietnam, om inte det amerikanska folket står upp och stoppar all den här galenskapen”, säger soldaten i filmen enligt AP.

Kritik mot krigsfångar

I filmen visas också bilder på krigsfångar som torteras och misshandlas. Och mannen i filmen jämför bland annat sin fångenskap med de kritiserade bilder som läckte ut på irakiska krigsfångar från Abu Ghraib-fängelset .

– Jag har hela tiden behandlats som en människa med värdighet. Ingen har tvingat av mig kläderna eller har tagit foton på mig naken. Inga hundar har skällt eller bitit på mig, på det sätt som mitt land lät de göra mot muslimska fångar, säger soldaten.

Försvann 30 juni

Den Nato-ledda internationella insatsen i Afghanistan bekräftade på juldagen att det är Bowe Bergdahl som syns i filmen.

Den amerikanska militären fördömer videon. Amiral Gregory Smith säger i ett uttalande att det är ”uppenbart att Bergdahl tvingats att uttala sig i filmen”.

Bergdahl försvann den 30 juni då hans förband patrullerade i Paktika-provinsen i närheten av gränsen mellan Afghanistan och Pakistan. Han hade bara varit i landet i i fem månader innan han tillfångatogs.

Den amerikanska militären har jobbat hårt med att få honom fri, men de uppger att de inte vet var han befinner sig.