Det stora utbrottet kryper närmare

”Det är mer kraft i lavafontänerna”

Foto: ERIK DE CASTRO
NYHETER

Det är bara en fråga om timmar tills vulkanen Mayon på Filippinerna kommmer att få sitt stora utbrott.

Vulkanen spyr lava allt högre och högre upp i luften.

50 000 människor har hittills evakuerats från området.

Foto: ERIK DE CASTRO

Den vrålande, lavaspyende vulkanen hörs nu i stad Legazpi – 15 kilometer bort. Lavan har strömmat fem kilometer ner för vulkanens sida och nått flera byar.

Chefen för det seismologiska institutet på Filippinerna varnar för ett förestående jätteutbrott.

Två kilometer upp i luften

– Lavafloden fortsätter. Skakningarna fortsätter. Teorierna om att den stora smällen inte kommer att inträffa håller inte. Det är mer kraft i explosionerna nu, säger Renato Solidum till Phillipine Daily Inquirer.

Tidigare i veckan skickade Mayon lava 200 - 500 meter upp i luften, men på fredagen nådde den smälta stenstrålen en kilometer upp i luften. Och vulkanen fick i väg aska två kilometer upp i luften.

Solidum varnade också för en tredje form av ammunition från Mayon: Hettan får stenar att lossna. De slungas iväg nerför vulkanens väggar tillsammans med lava och aska – och kan komma upp i en hastighet av 100 kilometer i timmen. Stenarna kan bli upp till 420 grader varma.

Nästan 50 000 evakuerade

– Det finns en fara i det som händer nu. Ännu större blir faran om större klippblock släpper. Människor måste inse faran om de fortfarande befinner sig innanför säkerhetszonen, säger Renato Solidum.

Myndigheterna har spärrat av området med en sex kilometer lång radie från vulkanen. De har evakuerat 46 655 människor från området – men uppmanar nu att människor även utanför avspärrningarna gör sig redo att ge sig av.

Vulkanen ligger drygt 500 kilometer söder om huvudstaden Manilla. Den har haft 49 stora utbrott sedan de började dokumenteras 1616.

Manyon hade sitt största utbrott 1814 – då omkom 1 200 människor.