Dagens namn: Viola
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Politikens stjärnskott

Maria Wetterstrand har väljarnas förtroende

Foto: Björn LINDAHL

Maria Wetterstrand är en raket på den politiska himlen.

Förtroendet för Miljöpartiets språkrör ökar med hela

16 procentenheter enligt Aftonbladet/Sifo.

Bara statsminister Fredrik Reinfeldts siffror är högre.

Klicka på bilden för stor grafik.   Klicka på bilden för stor grafik.

I femton år har Sifo på uppdrag av Aftonbladet mätt förtroendet för riksdagens partiledare.

Årets mätning är unik ur en aspekt. Aldrig har förtroendet ökat så kraftigt mellan två mätningar som det gör för Miljöpartiets språkrör i den här mätningen.

I dag har mer än varannan svensk stort eller mycket stort förtroende för språkrören. Peter Eriksson, det manliga språkröret, må förlåta oss men det är inte han som drar upp siffrorna. Det är svensk politiks senaste superstar, MP:s kvinnliga språkrör Maria Wetterstrand.

Hon företräder riksdagens minsta parti. Men är den enda som ligger i närheten av Fredrik Reinfeldt, statsminister och ledare för landets näst största parti, på partiledarnas förtroendelista. Det är en bedrift.

Att valet närmar sig märks tydligt i Aftonbladet/Sifo. Jämfört med förra mätningen i april ökar förtroendet för samtliga partiledare. Så brukar det vara när avgörandets stund närmar sig.

Fredrik Reinfeldt (M), 63% +3%

   Nästan två tredjedelar av väljarna har stort eller mycket stort förtroende för statsministern. Den är den högsta siffran som hittills noterats i Aftonbladet/Sifos långa mätserie av förtroendet för partiledarna.

De tidigare rekorden innehas av Göran Persson, 61 procent i mars 2002, och Carl Bildt, 60 procent i december 1997.

Moderatledaren ligger påtagligt sämre till bland de kvinnliga väljarna än bland männen.

Bland de egna väljarna är förtroendet däremot på topp, hela 96 procent har stort eller mycket stort förtroende för Reinfeldt.

Wetterstrand/Eriksson (MP), 52% +16%

   Uppgången i förtroendet för språkrören är alltså exempellöst. Det kan de förmodligen tacka Socialdemokraterna för.

S ligger dåligt till i opinionen och förtroendet för Sahlin är inte på topp. Det gynnar miljöpartisterna som fyller ett slags vakuum.

Värt att notera är att bara 11 procent helt saknar förtroende för språkrören, lika många som saknar förtroende för Reinfeldt. Det är en mycket bra notering. I förra mätningen var siffran 18 procent.

Uppgången för språkrören är statistiskt säkerställd.

Maud Olofsson (C), 37% + 3%

   När förtroendet för Centerledaren låg i topp för tre år sedan hade nästan varannan svensk, 46 procent, stort eller mycket stort förtroende för Maud Olofsson.

Sedan dess har det sjunkit kontinuerligt – fram till nu. Uppgången är dock inte statistiskt säker.

Att Maud Olofsson, liksom många andra kvinnliga politiker, polariserar väljarna märks genom att nästan var fjärde inte har något förtroende alls för henne.

Jan Björklund (FP), 36%, +7%

   Det är den högsta siffran hittills för FP-ledaren som i höst, strax före valet, firar tre år som partiledare.

Liksom de andra manliga partiledarna i alliansen har han en manlig profil. Det är fler män som har stort eller mycket stort förtroende för FP-ledaren än kvinnor. Bland de yngre väljarna ligger han dock inte så väl till.

Uppgången för Björklund är statistiskt säker.

Mona Sahlin (S), 34% + 7%

   Ökningen av förtroendet för Mona Sahlin är statistiskt säkerställd. Ändå borde S-ledaren vara missnöjd med resultatet.

Hon ligger hela 29 procentenheter efter konkurrenten om statsministerposten, Fredrik Reinfeldt. Det är ett försprång som borde irritera, både Sahlin och hennes partistrateger.

Sahlin är dessutom den partiledare som flest inte har något förtroende alls för. 27 procent, mer än var fjärde väljare, saknar helt förtroende för S-ledaren. Det är dock inte rekord, vid något tillfälle var det ännu fler som inte hade förtroende för Göran Persson.

Sahlins glädjeämnen är de yngsta väljarna och kvinnorna. De har större förtroende för henne än väljarkollektivet som helhet.

Mindre roligt är förtroendet bland de egna. Endast 63 procent av S-väljarna har stort eller mycket stort förtroende för henne.

Göran Hägglund (KD), 32%, + 4%

   Hägglund och hans parti har under året haft problem. Men nu ökar förtroendet för KD-ledaren till den tredje bästa noteringen under hans tid som partiordförande.

Mest förtroende för Hägglund har de äldsta väljarna vilket inte är konstigt. KD är partiet som talar mest om värdighet på äldre dagar, hemma eller på hemmet. De yngre är betydligt mer kallsinniga.

Lars Ohly (V), 23% + 3%

   Svenska folket sluter inte riktigt vänsterledaren till sitt hjärta. Han hamnar ständigt sist på listan när förtroendet för riksdagens partiledare mäts.

Tidigare hade Ohly i alla fall de yngsta väljarna som en säker stödtrupp. Men nu ligger han inte särskilt bra till där heller.

V-ordföranden är också den som ligger sämst till bland de egna väljarna. Bara 62 procent har stort eller mycket stort förtroende för honom.

Fotnot: Sifo telefonintervjuade ett riksrepresentativt urval på 978 personer över 18 år mellan den 14 och 21 december. I oktober gjordes en extra mätning av förtroendet för enbart Reinfeldt och Sahlin. Den redovisas inte här eftersom inte alla partiledare undersöktes då.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet