Sladdade mot döden

Gravid kvinna kämpar för sitt liv i Göteborg

1 av 3 | Foto: janne strömsten
NYHETER

En gravid kvinna kämpar för sitt liv på Sahlgrenska sjukhuset efter en trafikolycka i går.

Enligt sjukhuset är hennes tillstånd livshotande.

Ytterligare två personer omkom i trafiken på juldagen.

SMHI och Vägverket varnar för fotsatt snökaos och akut trafikläge under annandagen.

Kvinnan färdades i en bil på riksväg 183 utanför Borgstena, norr om Borås, då hon frontalkrockade med en mötande bil vid halv femtiden i går eftermiddag. En av bilarna ska ha fått sladd om kommit över på fel sida av vägen.

Kvinnan fördes till Södra Elfsborgs sjukhus. På annandagens morgon förvärrades tillståndet och kvinnan fördes till Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

Elva personer var inblandade i krocken. Nio av dem, fem kvinnor och fyra män, fördes med ambulans till sjukhus. Förutom den gravida kvinnan är ytterligare tre personer allvarligt skadade.

Omkom

I en annan olycka omkom en 80-årig kvinna på juldagen. Tre pensionärer åkte i en bil på Riksväg 40 vid Frödinge utanför Vimmerby i går. Klockan 20.19 fick bilen sladd.

– Den gick runt och kolliderade med en mötande bil. Kvinnan fördes allvarligt skadad till Västerviks sjukhus, men hennes liv gick inte att rädda, säger Reine Johansson länsvakthavande befäl på Kalmarpolisen.

Den 80-åriga kvinnan klämdes fast och räddningstjänsten fick klippa loss henne ur den demolerade Volvon. De andra två personerna i bilen, en 70-årig kvinna och en 71-årig man, skadades mycket allvarligt. I den andra bilen satt en pappa med sin 15-åriga son.

– Även pappan är allvarligt skadad och sonen bröt en arm, säger Reine Johansson.

Polisen uppgav att det var mycket halt på platsen.

På riksväg 83 söder om Bollnäs tappade en 64-årig man kontrollen över sin bil och kom över på fel sida av vägen vid halv elva-tiden på kvällen. Bilen frontalkrockade med en mötande bil. 64-årigen omkom omedelbart och en 31-årig man fördes till Akademiska sjukhuset i Uppsala med svåra skador.

I den mötande bilen färdades tre vuxna och två barn. De klarade sig utan allvarliga skador.

Ovädret drog in över stora delar av landet under gårdagen, värst drabbat var Västra Götaland. På sju timmar, mellan klockan 15 och 22, rapporterades 60 olyckor i området.

– Det är en väldigt hög siffra. Det är moddigt på vägarna, och snöblandat regn har skapat halka i hela regionen, säger Göran Carlbom, biträdande vakthavande befäl på Göteborgspolisen.

SMHI varnar

Under annandagen fortsätter snövädret. SMHI har gått ut med klass 1-varning för snöfall i Svealand och i större delen av Norrland. Störningar i viktiga samhällsfunktioner kan uppstå i Mellansverige och södra Norrland.

Vägverket varnar för lokal snö- och frosthalka i samma område och uppmanar bilister att ta det mycket lugnt på vägarna.

FAKTA

BLEKINGE

08:46 Karlskrona. En personbilsförare körde av vägen i Fridlevstad. Inga personskador rapporterade.

HALLAND

15:30 Personbil gled av vägen vid Torup och hamnade på järnvägsspåret. Föraren fick inte bort bilen från spåret innan en motorvagn kom. Föraren hann lämna bilen som släpades med tåget en bit. Inga personskador rapporterade.

JÖNKÖPINGS LÄN

09:23 Singelolycka, E4 i höjd med Vaggeryd. Personbil voltade, en person till sjukhus.

13:04 Kollision mellan två personbilar, en av bilarna kom ut i mötande trafik på riksväg 127, Sävsjö. En 19-årig kvinna fördes till sjukhus. Räddningstjänsten fick klippa ut henne ur bilen.

13:29 Singelolycka, E4 i höjd med avfart Gyllene Uttern, personbil åkte av vägen, två personer chockade.

KALMAR LÄN

12:30 Personbil krockade med plogtraktor vid Torsås. Två barn fördes med ambulans till sjukhus, inga allvarliga skador är rapporterade.

KRONOBERGS LÄN

10:49 Riksväg 40 i höjd med Åshede. Två bilar frontalkrockade efter att den ena har fått sladd och kommit över på fel sida av vägen. Två personer skadades och fördes till Växjö lasarett.

11:29 Riksväg 28, Kosta, två bilar kolliderarde efter att en fått sladd i en kurva och kommit över på fel sida på vägbanan. Två personer fördes med ambulans till Växjö lasarett.

13:28 Riksväg 25, Växjö, tre bilar kolliderade, inga personskador rapporterades. Vägen stängdes av under en tid för röjningsarbetet.

STOCKHOLM

13.53 Häggvik. Två bilar krockade i en rondell vid påfarten till E4:an. En person fördes med ambulans till Danderyds sjukhus.

15.01 Bromma. Två bilar krockade på Hemslöjdsvägen. En person fick rejält ont i nacken.

SÖDERMANLAND

14.33. En personbil körde in i mitträcket på E4:an vid Stavsjö, Nyköping. Trafiken påverkades då det bara var framkomlighet i ett körfält. Inga personskador.

VÄRMLAND

11.15 Nysäter. En bil körde på en annan bil bakifrån på E18 vid Nysäter. Den påkörda bilen kom över på fel sida av vägen och frontalkrockade med en mötande bil. Båda bilarna blev skrot, men mirakulöst nog skadades ingen allvarligt.

VÄSTERBOTTEN

Tolv trafikolyckor, varav sju med vilt. Inga personskador rapporterade.

VÄSTERNORRLAND

Fem olyckor varav två viltolyckor. Inga personskador.

VÄSTMANLAND

18.28 En bilist stannade på Narvavägen i Västerås för att se vad som hänt med en bil som stod stilla. Hans bil blev då påkörd bakifrån. Två personer fördes till sjukhus men ingen skadades allvarligt.

VÄSTRA GÖTALAND

12.49 Skara. En bil körde av Skaraborgsgatan mellan Teglaskolan och Katedralsskolan. Fyra personer, två barn och två vuxna, fördes med ambulans till Kärnsjukuset i Skövde.

13.08 Hindås. En bil körde av okänd anledning av länsväg 554 i riktning mot Hindås. Bilen voltade men alla i bilen lyckades ta sig ur oskadda.

16.08 Alingsås. Två bilar krockade på riksväg 42, strax norr Kolbäck. Totalt var tre personer i bilarna, och de fördes till Alingsås lasarett.

ÖREBRO LÄN

Ett tiotal olyckor. En kvinna körde av länsväg 207 vid Ekeby/Almby och krockade med ett träd. I bilen fanns också två barn men ingen skadades.

ÖSTERGÖTLAND

23 olyckor under juldagen varav sex med lindriga skador.

ARTIKELN HANDLAR OM