Många strömavbrott i snöfallet

NYHETER

Snöfallet orsakade många strömavbrott runt om i landet på annandagen.

I Västsverige drabbades omkring 7 000 av Vattenfalls kunder. Värst var det i Dalsland där en del hushåll tvingas vara utan el i två dygn.

– Det är blötsnö som lagt sig på träd och grenar som sedan fallit ned på ledningarna. Värst har östra Dalsland, Mellerud, Vänersborg och Säffle drabbats, säger Magnus Örvell, ansvarig vid Vattenfalls presstjänst, till TT.

Strömavbrotten i Västsverige började redan på fredagskvällen. Vid 21-tiden på lördagskvällen tvingades man avbryta reparationsarbetet för dagen. Då var fortfarande 3 700 kunder utan ström i Dalslandsområdet.

– Vi hoppas att alla har strömmen tillbaka under söndagen men en del måste nog vänta ända till kvällen, säger Magnus Örvell.

Reparationsarbetet startar igen tidigt på söndagsmorgonen. I reparationsstyrkan ingår 100 personer, tio bandvagnar och två helikoptrar.

Även de andra stora elbolagen drabbades av stora avbrott. I Dalarna var som mest omkring 4 000 av Fortums kunder utan ström under lördagsförmiddagen. De felen avhjälptes under dagen och som mest var kunderna utan ström fyra timmar.

Även Eons kunder drabbades.

– Det var framför allt i Östergötland. Som mest var det cirka 1 100 kunder men det rörde sig om kortare avbrott, säger Anna Nystedt vid Eons pressjour till TT.