Storayatolla Hossein Ali Montazeri död

Foto: HASAN SARBAKHSHIAN|Scanpix
Ayatollah Hossein Ali Montazeri, under ett tal i fjol.
NYHETER

Storayatolla Hossein Ali Montazeri är död.

87-åringen avled i sitt hem under natten, skriver iranska medier.

Storayatolla Hossein Ali Montazeri har avlidit. Det bekräftade hans sonson Nasser Montazeri vid halv åtta-tiden i morse.

Okänd dödsorsak

Dödsorsaken är ännu okänd. På den lokala nyhetsbyrån Irna står endast att läsa att "Hossein Ali Montazeri gick bort i sitt hem i går kväll". Storayatolla Hossein Ali Montazeri blev 87 år gammal.

Osams med Ayatollah Khomeini

Hossein Ali Montazeri var en av ledarna i Irans revolution 1979 och var under lång tid utsedd av Ayatollah Khomeini som dennes arvtagare på posten som Irans högste ledare. Men Montazeri föll i onåd hos Khomeini, efter att han kritiserat både avrättningarna av politiska fångar 1988 och dödsdomen mot Salman Rushdie.

Kritiserade politiken

När Khomeini dog ersattes han därför i stället av den nuvarande högste ledaren i Iran, Ayatolla Ali Khamenei. Montazeri fortsatte fram till sin död att vara en av de tyngsta iranska regimkritikerna, och riktade bland annat svidande kritik mot regimen efter det omstridda presidentvalet i somras.

Tusentals anhängare till Montazeri är redan på väg till hans begravning i den heliga staden Qom, rapporterar Reuters.

FAKTA

Både religiös och politisk betydelse

Ayatolla är en hederstitel för framstående islamisk dignitär inom shia med både religiös och politisk betydelse. En ayatolla skall fullfölja profeternas verk, det vill säga den gudomliga vägledningen, genom att uttolka den.

Källa: Nationalencyklopedin