Han blev avrättad framför vännerna

”Mordet kommer att leda till ett fullskaligt gängkrig”

NYHETER

Den maskerade gärningsmannen höjde sitt vapen och sköt flera skott.

Offret, en 25-årig man, sjönk ihop på golvet och avled senare på sjukhuset.

Mordet befaras vara en del i ett pågående gängkrig.

Foto: lasse allard
Här satt 25-åringen tillsammans med sina vänner när en man plötsligt rusade in och sköt ihjäl honom med flera skott.

Det var sent på natten till den 23 december som gärningsmannen kallblodigt avrättade den 25-årige småbarnspappan i en föreningslokal i Södertälje.

Enligt vittnen ska mördaren rusat in iklädd rånarluva och skjutit ett flertal skott. 25-åringen, som kommer från Uppsala, avled strax efter ankomsten till sjukhuset.

Polisen uppger att offret var medlem i det kriminella mc-gänget Bandidos supportergrupp X-team.

Enligt åklagaren, Ola Sandh, är motivet till mordet i onsdags fortfarande oklart:

– Det har pågått stridigheter mellan X-team och medlemmar ur en annan klubb. Det är ett tänkbart motiv, säger han.

Var livvakt

En person med insyn i Södertäljes gängbildning säger till Aftonbladet att relationen mellan Södertäljes konkurrerade gäng blivit allt hårdare.

Normalt består X-team av sex–sju personer. Men under det senaste året har medlemmar från andra avdelningar i landet slutit upp, enligt källan.

Den mördade 25-åringen uppges ha fungerat som livvakt åt en 29-årig ledargestalt i X-team. Han bar, enligt uppgift, vanligtvis skottsäker väst. Men inte i tisdags natt.

18-åring häktad

Aftonbladets källa säger att han befarar att mordet i Ronna av X-teammedlemmen från Uppsala kommer att leda till fullskaligt krig.

– X-team kommer att försöka att hämnas och de kommer att vilja ha tag på alla som vet någonting om det här.

Kvällen efter dådet greps en 18-årig man, misstänkt för mord.

– Gripandet gick lugnt till. Han var tillsammans med tre andra i en bil, säger stationsbefälet i Södertälje Johan Sjöholm.

I går häktades 18-åringen på sannolika skäl misstänkt för mord.

– Han nekar till brott. Och efter dagens häktningsförhandlingar kan man konstatera att det inte krävs så mycket för att bli häktad, säger 18-åringens advokat Johan Eriksson.

”Blir strid”

Polisen har fortfarande inte hittat mordvapnet. ­Huruvida 18-åringen hade några andra vapen på sig vill åklagaren inte kommentera.

– Men det finns uppgifter i utredningen som knyter honom till mordplatsen, så om han nekar kommer det att bli strid, säger åklagaren.

Senast den 8 januari ska åtalet vara väckt.

FAKTA

De är offer i gängkriget

Man, född 1957

Medlem i Brödraskapet Wolfpack. Försvunnen sedan 2001. Enligt polisen troligen mördad.

Man, född 1952

Medlem i Hells Angels. Hittades död i en stuga i februari 2007. En förundersökning om mord inleddes, men ingen åtalades.

Man, född 1966

Medlem i Hells Angels. Försvann i juli 2003 och hittades en månad senare skjuten och nedgrävd utanför Heby i Västmanland.

Man, född 1960

Hangaround i Brödraskapet Wolfpack. Försvann i augusti 2001 och hittades senare mördad. En man med kopplingar till Hells Angels dömdes för mordet.

Man, född 1974

Medlem i Brödraskapet Wolfpack. Försvann i augusti 2001, tillsammans med ovanstående, och hittades senare mördad. En man med kopplingar till Hells Angels dömdes för mordet.

Man, född 1973

Provmedlem i Bandidos. Mördades i januari 2002 i en videobutik i Örby. Ingen är dömd.

Man, född 1963

Inte gängmedlem. Sköts till döds i sin bostad i Stora Höga augusti 2009. Flera personer med koppling till Red&White Crew åtalades för mord, men friades för mordanklagelserna.

Man, född 1976

Medlem i Original Gangsters. Hittades död och bränd vid en skjutbana i Österhaninge i september 2007. En man med koppling till Red&White Crew dömdes för mord tillsammans med en kumpan.

Man, född 1969

Medlem i Brödraskapet. Mördades i Tumba i november 2001. Tre män med kopplingar till den grova organiserade brottsligheten åtalades, men friades för mordet.

Man, född 1976

Okänt om kopplad till gäng. Mördades i X-teams lokaler i Hosjö i Dalarna. Fyra män döms för inblandning i mordet. Men offrets kropp har aldrig hittats.