125 valar döda i Nya Zeeland

”Man kunde se att de hade ont och led”

1 av 3 | Foto: SALLY & DOUG MORRISON
Frivilliga arbetade i timme efter timme med att spruta vatten på valarna och skydda dem från solen.
NYHETER

Återigen har hundratals grindvalar strandat på stränder i Nya Zeeland.

Ett stort antal frivilliga kämpade med att kyla ner valarna och ösa vatten över dem.

Men 125 av valarna överlevde inte den ofrivilliga strandvistelsen.

Vid två skilda masstrandningar dog 125 valar på Nya Zeeland i helgen.

Volontärer som avbröt helgfirandet och djurvårdare lyckades tillsammans rädda livet på 43 av de 63 valar som strandat på Colville Beach på Nordön.

De täckte valarna i blöta lakan under dagen och när tidvattnet steg lyckades de få ut valarna till havs igen på söndagen.

Hann dö

På lördagen upptäcktes 105 långfenade strandade grindvalar även på Sydön. Det var piloten på ett turistflygplan som fick syn på dem, men bara 30 levde när naturvårdarna tagit sig fram till stranden.

– De var i dålig form. När vi kom fram hade två tredjedelar redan avlidit. Vi fick avliva resten, säger Hans Stoffregen vid programmet för biologisk mångfald vid Golden Bay

Vet inte varför

– Det hade varit för varmt och de var väldigt stressade. Man kunde se att de hade ont och led i deras ögon, säger han till Southland Times.

Ett stort antal grindvalar strandar varje år på New Zeelands stränder när de passerar öarna på väg till sina fortplantningsområden.

Forskarna kan fortfarande inte förklara varför de masstrandar på det här sättet. En teori är att de förlorar orienteringen när tidvattnet sjunker. En annan är att deras ekolodsystems ljudvågor tolkar en långgrund kust som ett fiskstim.

ARTIKELN HANDLAR OM