Efterlyst hittades på Mont Blanc

Foto: ap
Italiensk polis hittade Mark Weinberger på 1800 meters höjd i de italienska alperna.
NYHETER

Han var en av USA:s mest eftertraktade plastikkirurger – när bubblan sprack och han anklagades för en rad bedrägerier.

"Näsdoktorn" flydde och har varit internationellt efterlyst i fem år.

Nu har han hittats – i ett tält på Mont Blanc.

Foto: AP

Plastikkirurgen Mark Weinberger, 46, har levt på flykt i fem år. Han är efterlyst av FBI och hans fall har bland annat tagits upp på Americas Most Wanted.

Den 15 december hittade polisen honom – långt ifrån den lyx som han en gång omgav sig med.

Weinberger bodde i ett litet tält på Mont Blanc i -18 grader och överlevde på konserver och smält snö.

Övergav frun på resa

Weinberger försvann efter att en jury ansett honom skyldig till 22 fall av bedrägerier. Bland annat hade han överdebiterat försäkringsbolag för operationer som antingen inte var nödvändiga eller inte utförts alls. Minst ett av bedrägerierna ledde till att en patient dog. Dessutom har 200 privatpersoner anmält honom.

Innan dess var hans karriär en framgångssaga utan dess like. Näs- och halsspecialisten, som fick smeknamnet "näsdoktorn", tjänade drygt 1,5 miljoner i veckan och levde ett liv i obegriplig lyx och flärd, skriver the Guardian.

Lämnades med skulder

Han försvann den 21 september 2004 strax efter att bedrägerierna uppdagats. När hans fru Michelle Weinberger vaknade ombord på en powerboat utanför Mykonos i Grekland – där de befann sig för att fira hennes 30-årsdag – så var hon ensam.

Som en sista present fick Michelle två diamanter av sin man. Men det var en smal lycka. Kalaset på Mykonos gick bara det på 300 000 kronor. Och Mark Weinbergers klinik hade skulder på 41 miljoner.

Kliniken fick auktioneras ut – och där vittnade de anställda om något märkligt. Läkaren hade ett privat rum, de anställda kallade det för "det läskiga rummet", fullt med överlevnadsutrustning. Innan Weinberger åkte på resan till Grekland hade han skeppat utrustningen, bland annat en vattenrenare, till Europa.

Försökte begå självmord

Den 15 december hittade polisen hans tält efter att en bergsguide slagit larm och tog med honom till stationen.

Weinberger mörkade sin identitet och sa att han bara "ville leva ett liv i det fria". När han förstod att han var avslöjad bad han att få gå på toaletten.

Där försökte han begå självmord – men misslyckades.

På julafton sa den italienske åklagaren att han inte motsätter sig utlämning av Weinberger till USA där hans fru väntar.

ARTIKELN HANDLAR OM