”Männen bakom attentatet släppta från Guantanamo”

al-Qaida tar på sig attentatsförsöket på Detroitplanet

NYHETER

Gruppen som kallar sig al-Qaida på arabiska halvön tar på sig terrorförsöket på ett flygplan på juldagen.

USA:s president Barack Obama lovade i ett tal i kväll att USA "inte kommer vila" innan de skyldiga hittats.

Nu kommer uppgifter om att två av de fyra männen bakom attentatet suttit på Guantanamo.

Obama sa att USA "inte kommer att vila" innan alla inblandade i attentatet har hittats och ställts inför rätta.

Han poängterade i talet från Honolulu att regeringen gör allt för att det amerikanska folket ska vara säkra.

Han sa bland annat att regeringen ska göra en översyn av säkerhetsföreskrifterna och den databas som pekar ut misstänkta, rapporterar AP.

Attentat "en hämnd"

En grupp i Jemen med anknytning till terrornätverket al-Qaida har nu tagit på sig ansvaret för attentatsförsöket mot flight 253 mellan Amsterdam och Detroit.

Terrorförsöket var en hämnd för USA:s inblandning i militära attacker på gruppen i Jemen, skriver gruppen på en islamistisk webbsida.

Tidigare i december utförde jemenitiska styrkor, behjälpta av den amerikanska underrättelsetjänsten, två flygattacker mot al-Qaida-baser i Jemen. Den andra attacken utfördes dagen innan attentatet mot Detroitflyget.

Satt på Guantanamo

Två av de fyra misstänkta al-Qaida-ledarna bakom planen på att spränga passagerarplanet ska ha släppts från Guantanamo i november 2007, skriver ABC News.

De har fått uppgifterna från högt uppsatta källor och från dokument från försvarsvarsdepartementet.

De två terroristerna ska ha skickats från Guantanamo till Saudiarabien där de sattes i ett rehabiliteringsprogram med konsterapi och släpptes fria.

"Tekniskt fel"

al-Qaida på arabiska halvön gav uttryck för triumferande tongångar i uttalandet på sin hemsida i dag. De skriver att Umar Farouk Abdulmutallab var utrustad med ett "tekniskt avancerat föremål" som inte utlöstes på grund av ett tekniskt fel.

"Han lyckades modigt att ta sig igenom alla kontroller på internationella flygplatser utan att frukta döden. Han litade på Gud och satte sig upp på alla myter om amerikansk och internationell underrättelsetjänst. Han visade hur svaga de är, han la dem med ansiktet ner och fick dem att ångra allting de satsat på säkerhetsteknologi", skriver gruppen.

Al-Qaida på arabiska halvön är ett nätverk för extremister från Saudiarabien och Jemen.