Kinesisk regimkritiker fick 11 års fängelse

Foto: TYRONE SIU
NYHETER

Kinas främste regimkritiker Liu Xiaobo har fått sin dom.

Elva års fängelse för att ha "uppviglat till att undergräva statens makt", meddelade hans försvarsadvokat på juldagen.

Foto: DAVID GRAY

Litteraturprofessorn och författaren Liu Xiaobo är en veteran bland Kinas oppositionella. Han dömdes till fängelse redan efter sitt deltagande i demonstrationerna för demokrati på Himmelska fridens torg 1989, demonstrationer som fick en blodig upplösning.

Förra året var 53-årige Liu en av huvudförfattarna till manifestet Charta 08 som krävde omfattande demokratiska reformer. Han hade suttit fängslad några dagar innan manifestet spreds på internet den 10 december i fjol, 60-årsdagen för FN:s deklaration av de mänskliga rättigheterna. Han har också hjälpt till att organisera upprop för demokrati.

USA kräver frigivning

USA reagerade på domen med att upprepa sitt krav på Lius frigivning, vilket Gregory May på ambassaden i Peking framförde:

– Att förfölja individer som fredligt uttrycker politiska åsikter är inte förenligt med internationellt erkända normer för mänskliga rättigheter.

Rättegången pågick bakom stängda dörrar i en domstol i Peking. Domstolen vägrade släppa in diplomater från Australien, flera europeiska länder, Kanada och USA. Diplomater från bland annat Sverige höll till utanför domstolen under rättegången och Kina kritiserade sändebuden från dessa länder för att "blanda sig i" processen.

Inte heller medier eller Liu Xiaobos hustru Liu Xia fick tillträde till domstolen och myndigheterna varnade andra oppositionella för manifestationer under rättegången.

Därför rättegång i jul

Enligt New York-baserade människorättsorganisationen Human Rights in China är tidpunkten för domen ingen tillfällighet.

– Det här har förlagts till västvärldens stora högtider för att inte väcka så stor uppmärksamhet, säger organisationens chef Sharon Hom.

– Anklagelsen är tydligt politisk, och har använts mot advokater, författare och demokratiaktivister tidigare.

FAKTA

Charta 08

Charta 08 är ett manifest som utformades av 300 kinesiska författare, artister och forskare.

Uppropet publicerades i december förra året och förebild är Charta 77, som undertecknades av över 200 tjeckiska och slovakiska intellektuella i januari 1977.

Manifestet tar upp grundläggande principer som frihet, mänskliga rättigheter, jämlikhet och demokrati. Sammanlagt presenteras en lista på nitton ståndpunkter, bland annat med förslag om en ny konstitution där makten utgår från folket.

Enligt Amnesty har kinesiska myndigheter de två senaste åren ökat kontrollen över människorättsförsvarare, religionsutövare, etniska minoriteter, advokater och journalister.

Det finns ingen statistik på hur många som sitter fängslade, men enligt Amnesty kan det röra sig om ett hundratal människor.

TT-Reuters-AFP