Fredspristagarens syster gripen

Oroligheterna fortsätter i Iran

NYHETER

Oroligheterna fortsätter i Iran.

I går kväll greps fredspristagaren Shirin Ebadis syster – till synes helt utan anledning.

– Jag vet inte var hon hålls gripen eller skälet till gripandet, säger Ebadi.

Irans religiöse ledare Ali Khamenei och president Mahmoud Ahmadinejad fortsätter att ta i med hårdhandskarna mot de som kritiserar regimen.

Drygt 300 personer har redan gripits och minst åtta dödats de senaste dagarna och i dag säger parlamentets talesman Ali Larijani att de som ligger bakom demonstrationerna bör gripas och "få hårda straff".

Greps i sitt hem

Under kvällen i går togs tre kända journalister och en kvinnorättsaktivist från sina hem.

Även Shirin Ebadis syster greps. Enligt Ebadi, fredspristagare 2003 för sitt arbete för kvinnors och barns mänskliga rättigheter, har regimen gripit hennes syster för att hindra Ebadi själv från att fortsätta med sin kamp för mänskliga rättigheter.

– Min syster doktor Nooshin Ebadi greps klockan 9 den 28 december av fyra underrättelseagenter i sitt hem och skickades i fängelse. Jag vet inte var hon hålls gripen eller skälet till gripandet, säger Ebadi.

– De senaste två månaderna har min syster kallats till underrättelsetjänsten flera gånger. De har försökt förmå henne att få mig att sluta med mitt arbete, annars har de hotat gripa henne. Min syster är inte inblandad i något politiskt eller människorättsarbete.

"Slå dem på käften"

Samtidigt väljer den iranska regimen att skylla den senaste tidens blodiga oroligheter på Storbritannien och andra västländer, som de säger både har finansierat och gett stöd åt kritikerna. Irans utrikesminister hotar i dag att slå Storbritannien "på käften" om de inte slutar att visa sitt stöd mot de regimkritiska demonstranterna.

Allt började med att Storbritanniens utrikesminister David Miliband i går hyllade demonstranternas "stora mod" och kritiserade säkerhetsstyrkornas "brist på behärskning".

– Händelserna som inträffade på den heliga dagen var ett felaktigt drag och om någon nation uppmuntrar dem som deltar i upploppen skapar det intrång i en annan nations interna angelägenheter, säger utrikesdepartementets talesman Ramin Mehmanparast.

FAKTA

Upptrappat våld de senaste dagarna:

19 December: Den inflytelserika Storayatolla Hossein Ali Montazeri dör vid en ålder av 87 år. Montazeri var en av de tyngsta iranska regimkritikerna och riktade bland annat svidande kritik mot regimen efter det omstridda presidentvalet i somras.

21 December: Tiotusentals närvarar vid storayatollans begravning i Qom. Under ceremonin förekom våldsamheter mellan oppostitionens supportrar och säkerhetsstyrkor.

22 December: Fler våldsamma konfrontationer rapporteras från Qom.

23 December: Oroligheterna flyttar till staden Isfahan där en minnesgudstjänst för Storayatolla Hossein Ali Montazeri hålls.

24 December: Den iranska regimen förbjuder folket att hålla fler minnesgudstjänster för Storayatollan, annat än i hans hemstad Qom.

26 December: Trots det utbryter oroligheter i centrala och norra Teheran.

27 December: Minst 8 civila dör under en blodig anti-regeringsdemonstration i Teheran. 300 grips, bland dem flera framstående oppositionella. Enligt rapporter sköt säkerhetsstyrkorna tårgas mot demonstranterna och slog dem med batonger.

28 December: En av Irans främsta oppositionsledare och tidigare presidentkandidaten Mehdi Karroubi utsätts för ett attentat.

USA:s president Barack Obama kräver att alla oskyldiga demonstranter omedelbart måste släppas. Han får stöd från bland annat Sveriges utrikesminister Carl Bildt.

ARTIKELN HANDLAR OM