Flygbombaren: ”Jag har inga vänner”

Skrev på internet om ensamhet och sexuella behov

NYHETER

Umar Farouk Abdulmutallab har varit flitig med att posta inlägg på internet.

Genom de 300 poster som utredarna hittat framträder en bild av en fanatiskt religiös – men också ensam och deprimerad – man.

Foto: all over press

Abdul Mutallab drömde om att att bli en muslimsk helig krigare.

Utredarna av terrorattacken mot flight 253 tror att han ligger bakom över 300 inlägg på internet, under användarnamnet "Farouk1986".

Inläggen beskriver hur en ung man sakta men säkert fjärmar sig från sin familj, hur han skäms över sina sexuella begär och hur han hoppas på jihad, ett heligt krig, över hela världen.

Ensam och rådlös

De första posterna är daterade tidigt 2005 handlar om hur Abdul Mutallab söker sig mot ett nytt liv utanför sin internatskola och familj.

De tycks vara hastigt nedskrivna och är fulla av grammatiska fel och stavfel.

"Jag är i en situation där jag inte har någon vän, jag har ingen att prata med, ingen att få råd av, ingen som stödjer mig och jag känner mig deprimerad och ensam. Jag vet inte vad jag ska göra", skriver han på den islamiska sidan Gawaher.

Det är inte bekräftat att det verkligen är Umar Farouk Abdul Mutallab som skrivit inläggen, men mycket pekar på det, skriver AP. Bland annat eftersom "Farouk1986" skriver sin tid på en brittisk internatskola i Togo – där Abdul Mutallab gick.

Slits mellan två viljor

Inläggen handlar mycket om religion.

"Jag förställer mig hur det heliga kriget äger rum, hur muslimerna vinner, innsha Allah (Guds vilja), och styr hela världen, och etablerar det största imperiet igen!!!"

Men han får allt svårare få sin tillvaro att gå i hop. Å ena sidan vill han gå på avslutningsbalen i skolan – å andra sidan vill han vara en god muslim.

Han skriver om hur svårt det är att tygla sin lust till kvinnor och fördömer sig själv för att han inte kan hindra sig själv från att titta på dem, "en kvinnas hår kan lätt egga en man".

Ville studera sharialagar

Farouk skriver ibland om vardagliga ting, som tv och fotboll. När en annan användare ironiserar över det blir han väldigt upprörd. Religionen är alltid viktigast.

"Jag blev orolig när jag läste det där. Agerade jag skenheligt? Må Allah förlåta mig för det. Jag är väldigt ledsen. Nu mår jag dåligt. Kanske är det dags att säga hejdå till den här tråden. Jag är ledsen om någon blev upprörd. Snälla alla, förlåt mig".

För bara några månader sedan berättade Umar Farouk Abdul Mutallab för sina föräldrar att han ville studera sharialagar – något hans far sa att han inte fick göra. Svaret kom via sms. Abdul Mutallab skrev att han aldrig tänkte prata med sin familj igen.