Vann drömjobbet – fick slåss för livet

1 av 2
Ben Southall. FOTO: AP.
NYHETER

Ben Southall kammade hem förstapriset. Ett jobb som strandskötare på en drömö, och en fet lön.

Men solskenshistorien var nära tragedi när han såg döden i vitögat.

Tänk att under ett halvår få vakta en ö på Stora barriärrevet. Glida runt på surfingbrädan och ligga på rygg i sanden. Okej, du måste jobba minst tolv timmar i månaden och uppdatera omvärlden via en videodagbok också.

För den brittiske välgörenhetsarbetaren Ben Southall är detta verklighet.

I PR-syfte

I början av året kläckte turistnäringen i Queensland, Australien, idén att i PR-syfte annonsera ut jobbet på den tropiska ön Hamilton. Lönen: nära en miljon kronor.

Intresset blev inte helt oväntat enormt. I konkurrens med 35 000 andra från hela världen var det Ben från Petersfield i England som drog vinstlotten.

Men i början av veckan var Bens drömliv nära att avslutas. För gott.

När 34-åringen klev av sin vattenskoter kände han hur det nöp till i underarmen. Han beskriver själv känslan som ”ett bistick”.

Vad han inte insåg då var att en manet av arten Irukandji slagit till. Djuret är ett av de giftigaste världen känner till.

”Kraftigt höjt blodtryck”

För Ben blev det början på 24 timmars helvete.

– Jag fick feber och började svettas, fick huvudvärk och mådde väldigt dåligt. Jag hade ont i rygg och bröst och blodtrycket steg kraftigt, beskriver han i sin blogg.

När Ben även började känna stickningar i händer och fötter fördes han omedelbart till sjukhus. Där drog läkarna slutsatsen att han stuckits av den potentiellt dödligt giftiga maneten.

Två omkom

Efter behandling och vila repade sig Ben och är nu helt återställd. Han kunde njuta av de sista dagarna innan jobbkontraktet löpte ut. Lyckan håller alltså i sig – för Ben.

År 2002 omkom två turister i separata incidenter i nordöstra Australien. Båda avled i sviterna av stick från Irukandji-maneter.