Bombman greps på väg ombord på plan

NYHETER

Redan i november försökte en flygpassagerare använda samma sprängteknik som den misstänkte Detroit-bombmannen Umar Farouk Abdulmutallab.

Den somaliske mannen stoppades i säkerhetskontrollen.

Polisen utreder nu om det finns ett samband.

Mannen fastnade i säkerhetskontrollen på flygplatsen i Mogadishu, Somalia, med pulverliknande sprängmedel, vätska och en spruta som tillsammans hade kunnat orsaka en explosion.

När han blev stoppad försökte han muta sig ombord på planet. Med sig hade han ett kilo kemiskt pulver och en behållare med någon typ av flytande kemikalier.

Pulvret luktade starkt av ammoniak. Det har nu skickats till London för provtagning, uppger AP.

Enligt säkerhetsvakterna ska han också ha haft med sig en liten schampoflaska med ett svart rinnande innehåll, en plastpåse med en grönaktig vätska och en spruta som innehöll en grön vätska.

Greps på bar gärning

"Vi vet inte om han är kopplad till al-Qaida eller andra utländska organisationer, men hans gärningar var en terrorists. Vi grep honom på bar gärning", säger Abdulahi Hassan Barise, polisens presstalesman, till AP.

Flygplanet tillhörde Daallo Airlines och skulle gå från Mogadishu, via Haresia, Dijbouti och vidare till Dubai.

Den gripne mannen var den siste passageraren att försöka komma ombord på planet.

"Tillräckligt för en explosion"

Enligt polisen hade bomben inte varit tillräcklig för att förstöra hela planet. Men det hade kunnat ske en explosion - precis som för Umar Farouk Abdulmutallab.

Metoden att föra med sig olika komponenter som tillsammans bildar en explosiv massa är gemensam för de båda misstänkta flygplansbombarna. Därför ska sambandet nu utredas.

Den somaliska polisen har ännu inte gått ut med någon identitet på den gripne mannen.