Ögonvittne: ”Ingenting kunde rädda honom”

Foto: SELLO
NYHETER

HELSINGFORS/STOCKHOLM. Skottlossningen började i varuhuset Prismas dataavdelning cirka klockan 9.15 svensk tid.

En kvinna som stod bara några meter ifrån såg hur en svartklädd man plötsligt drog upp ett skjutvapen.

– Han riktade det mot försäljaren som stod med ryggen till och lyfte upp prylar på hyllorna. Den svartklädde sköt honom med ett skott i huvudet. Sedan rusade han sin väg.

– En kvinnlig försäljare som kom emot honom sköt han också mot. Skottet träffade henne i magen, berättar ögonvittnet till de finska radionyheterna.

Gärningsmannen tog sedan rulltrapporna ner mot livsmedelsavdelningen där han uppges ha skjutit mot flera Prismaförsäljare.

”Låg livlös”

Ögonvittnet granskade den manliga dataförsäljarens tillstånd innan hon larmade på hjälp.

– Han låg livlös i en jättelik blodpöl. Jag såg direkt att ingenting kunde rädda honom. Hur det gick för den kvinnliga försäljaren vet jag inte för efter att ha ringt till polisen med min mobil rusade jag ut ur varuhuset i likhet med alla andra kunder.

Full panik

– Det tog någon minut innan folk förstod vad som hade hänt.

Många trodde till en början att en nyårsraket brunnit av i misstag. Men när ryktet om att en pistolman härjade spreds bröt full panik ut, berättar ögonvittnet.

”Svart rock, svarta byxor”

Janne Hartikainen, som jobbar på Sello, berättar för den finska nyhetsbyrån FNB om händelsen.

– Gärningsmannen var klädd i en svart rock, svarta byxor och en svart mössa. Han verkade mycket målmedveten. Han var i 35–45-årsåldern, säger Janne Hartikainen till FNB.

Risto och Hanna Heiskanen var vid fruktdisken i Prisma när de hörde en hög knall:

– Vi trodde att en lastpall föll omkull eller en fyrverkeripjäs gick av. Vi såg en anställd ligga på golvet. En svartklädd man med en rätt så stor pistol gick förbi. Han stack in vapnet i bröstfickan och promenerade förbi kassan, säger paret till FNB.

ARTIKELN HANDLAR OM