Över 100 svenskar och danskar fast på Teneriffa

Skulle kommit hem för två dagar sedan – på planet hem nu

Foto: Peter Wixtröm
Svenskarna vill lämna Teneriffa. Här är Playa de las Teresitas på ön.
NYHETER

Över 100 svenskar och danskar har suttit fast på Teneriffa sedan två dagar.

– Nu är vi nära att passera smärtgränsen, sa Gunnar Svensson till Sydsvenskan i går.

Nu sitter de på planet.

Efter en solig jul skulle 100 svenskar och danskar bege sig till ett kallare hemland den 29 december, med det danska lågprisflygbolaget Cimber Sterling.

– Vid första försöket fick vi efter ett par timmars väntan i planet veta att det var ett tekniskt fel på maskinen, säger Gunnar Svensson – som tillbringade julafton tillsammans med sin familj på den spanska semesterön – till Sydsvenskan.

Problemet kvarstod

De fördes till ett hotell med beskedet att man skulle göra ett nytt försök dagen efter. Klockan sju i går morse kördes de ut till planet.

– Men efter ett tag togs vi in till flygplatsen igen. Där fick vi reda på att planet hade kvar samma tekniska problem. Just nu är det ingen som litar på besked från Cimber Sterling. Hittills har alla trots allt varit på gott humör, men nu är vi nära att passera smärtgränsen. Flygbolaget finns inte representerat här. De enda som berättat något för oss är anställda på flygplatsen, säger Gunnar Svensson till Sydsvenskan.

På väg hem

Enligt den spanska tidningen El País anklagar de lokala myndigheterna flygledarna för förseningarna på Kanarieöarna. En minister säger att det handlar om en smygstrejk. Flygledarnas fackförbund å sin sida säger att det är Aena, myndigheten som har hand om flygplatserna, som har för lite personal.

Men vid halv niotiden i morse lyfte planet från Teneriffa, uppger Rapport. Går allt som det ska kommer alltså svenskarna att hinna hem till nyårsfestligheterna.