Moderater ska klä sig som folk

Regler om kläderna Makarna Bildt följer inte klädkoden – det gör däremot makarna Reinfeldt. Foto: KARIN TÖRNBLOM/TOMMY MARDELL
NYHETER

Är du moderat ska du klä dig som folk.

Slipsar och pärlhalsband ska lämnas hemma.

Det är partiets egna regler – inför valet.

Aftonbladet har tagit del av det interna dokumentet ”En guide till nya moderaternas utseende”, som har tagits fram inför valen 2009 och 2010.

I guiden uppmanas moderaterna att klä sig som en del av folket – vardagligt. Slips och pärlhalsband ska lämnas hemma och man ska tänka sig för innan man tar på sig en dräkt eller kostym.

Trygga i sig själva

– Det är rätt viktigt hur man uppträder och det är värt att påminna om det. Man ska nästan vara övertydlig när det gäller såna saker, säger Pär Henriksson, kommunikationschef för M.

Blir den som kommer i pärlhalsband tillsagd att gå hem och byta om?

– Nej, det blir man inte. Vi vill bara berätta att man inte måste sätta på sig en kostym för att bli vald.

Förutom vardaglig klädsel ska moderater vara trygga i sig själva och prata med en empatisk ton. Den som är osäker på vad som ska sägas kan spana in ordlistan, som klargör vilka ord som är bannlysta och vilka som uppmuntras.

Bra på att tänka

Moderater ska sträva efter att ha enkla vita ytor i bakgrunden vid fotografering. Bilderna får gärna vara svartvita, eftersom det ger en dokumentär känsla som signalerar trovärdighet och äkthet. De ska absolut inte ha för hög kontrast eftersom det kan sticka ut.

– Det har vi hunnit uppdatera och nu uppmanar vi även färg, säger Pär Henriksson.

Hos Socialdemokraterna finns inga liknande riktlinjer, enligt partiets valledare Bo Krogvig:

– Nix. Vi tror att folk är bra på att tänka själva. Vad Moderaterna menar med detta är: Vi vill inte visa oss som det överklassparti som vi faktiskt är.

FAKTA

Experterna sågar guiden

Moderaterna säger åt medlemmarna hur de ska klä sig.

Men guiden sågas av experter.

– Det är som en militär organisation, säger Peter Esaiasson.

I Moderaternas guide till medlemmarna finns många förhållningsorder. Partiföreträdarna ska vara avslappnade och trygga i sig själva, men inte nonchalanta eller klämkäcka.

– Det är ett uttryck för detaljstyrning uppifrån, Moderaterna kommenderar fram hur medlemmarna ska vara. Det tar ifrån folk förmågan till initiativ och att kunna tänka själva, säger Peter Esaiasson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Medierådgivaren Paul Ronge blir förvånad när han hör talas om guiden.

– Det är ju inte jättebegåvat att sätta det på pränt. Oftast kommer folklighet inifrån, är du folklig på riktigt så speglar det av sig. Med en guide försöker man i stället skapa en image som inte är särskilt lyckad, säger han.

Peter Esaiasson menar att toppstyrning är den största anledningen till att folk tröttnar på politik – speciellt ungdomar. Om medlemmarna känner att de inte får vara med och bestämma tappar de intresset.

Mikael Åberg

ARTIKELN HANDLAR OM