Slakten i Norge

EU kan inte stoppa säljakten

NYHETER

Här är bilderna som visar säljaktens grymma verklighet. I Norge får de inte visas.

Trots EU:s motstånd fortsätter den norska slakten.

– Säljakten är förmodligen en av de mest humana jakterna som finns, säger säljägaren Karl Angelsen.

Foto: Foto: PRIVAT
förbjudna bilder På bilderna syns bland annat hur jägarna slår ihjäl sälungar med hakpik – ett slags isyxa – i huvudet. Det är helt i linje med de norska säljaktsreglerna.

Bilderna togs av en sälfångstinspektör som följde med fångstfartyget M/S Kvitungen till området Vesterisen mellan Svalbard och Grönland förra våren. Inspektörens rapport ledde till att kaptenen och rederiet polisanmäldes för olaglig jakt.

Medan polisutredningen pågår är bilderna sekretesstämplade. Men tidningen adressa.no har lagt ut dem på sin hemsida. Den norska fiskministern Lisbeth Berg-Hansen hävdade i går att hon inte har något emot att bilderna visas, men först sedan polisutredningen är klar.

Dödade tusentals

Inspektören riktar svidande kritik mot besättningen, som under den drygt månadslånga jakten hade ihjäl 3 140 sälar. Så många som 58 sälar skadesköts och försvann i havet. Dessutom dog fler än 200 djur först sedan de hade fått minst tre skott i kroppen.

I rapporten framgår att säljägarna i strid mot gällande regler sköt mot djur som höll på att hoppa från isflak, som rörde sig snabbt över isflak och som låg i sådan vinkel att huvudet inte syntes.

Kapten Karl Angelsen säger till tidningen adressa.no:

– Det som står i rapporten har inget att göra med verkligheten.

”Han var skjutkåt”

Under jakten lät det annorlunda. Sälfångstsinpektörens kritik mot en av skyttarna bemötte kaptenen med att "du får ju förstå att han var skjutkåt". Kaptenen tyckte också att "ni inspektörer är för dåligt utbildade, du har orimligt höga krav på skjutningen". En dag möttes inspktören av följande anslag på däck: "Varning! Inspektörsfri zon. Bara auktoriserade personer tillåtna."

På bilderna syns bland annat hur jägarna slår ihjäl sälungar med hakpik – en slags isyxa – i huvudet. Det är inte mot de norska reglerna. Tvärtom. Vuxna djur ska skjutas, medan ungar antingen ska skjutas eller dödas med hakpik alternativt slagkrok.

Så här står det i fisk- och kustdepartementets föreskrift:

– Vid bruk av hakpik eller slagkrok ska sälen slås i huvudet. Först ska sälen slås med hammarändan så att skalltaket krossas. Därefter ska redskapets pigg slås djupt ner i hjärnan.

EU har nyligen antagit ett förbud mot handel med sälprodukter, som började gälla i november 2009. Men den norska säljakten fortsätter. Största delen av jakten sker på sälungar som just övergivits av sina mödrar.

Troms polisdistrikt avgör i nästa vecka om kapten Angelsen och rederiet Polardrift ska åtalas. Maxstraffet vid en fällande dom är ett år.