Dagens namn: Lage
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Lars Vilks galna dag

PÅ SPRÅNG Efter intervjun på AP:s kontor springer Lars Vilks för att hinna tillbaka till radiohusetdär han ska vara med i ”Studio ett”. ”Jag känner att jag vill ge alla reportrar egen tid. Jag vill inte uppfattas som snobbig”, säger han.   PÅ SPRÅNG Efter intervjun på AP:s kontor springer Lars Vilks för att hinna tillbaka till radiohusetdär han ska vara med i ”Studio ett”. ”Jag känner att jag vill ge alla reportrar egen tid. Jag vill inte uppfattas som snobbig”, säger han. Foto: ULF HÖJER

    Oändliga intervjuer, en ständigt ringande telefon och uppvaktning av polisen.

    Ändå behåller Lars Vilks sitt orubbliga lugn dagen igenom.

    Aftonbladet följde den dödshotade konstnären under hans hektiska tisdag i Stockholm.

07.50: Lars Vilks landar på Arlanda och blir upphämtad av TV4:s säkerhetspersonal med bil. Åker direkt till TV4:s morgonprogram för att vara med i sändning.

10.00: Inbokad att vara med i Malou von Sivers program Efter tio – i bokklubben. Programmet kommer i stället att handla om hoten mot Vilks och den publicistiska debatten kring att publicera hans karikaryrbild. Med i studion finns flera chefredaktörer och socialdemokraten Nalin Pekgul som kritiserar Vilks ställningstagande.

11.15: Efter inslaget går Vilks ut i receptionen och pratar med den stora grupp journalister som väntar. TV4 vill att han ska slussas ut direkt via garaget, men Vilks väljer att gå ut till journalisterna. Han står kvar och svarar på alla frågor tills TV4:s vakter för bort honom till en taxi.

12.10: Tar taxin till radiohuset där han ska vara med i P4 Extra med Lotta Bromé som programledare. Hinner med en lunch tillsammans med Aftonbladets Peter Kadhammar. Ger först en snabb intervju med SR:s Ekot inför lunchsändningen. Lars Vilks telefon ringer konstant och han klarar av alla samtal med lugn i rösten.

13.00: Efter en kort väntan är det dags för P4 Extra. Lotta Bromé frågar om Lars känner sig orolig. Det gör han inte. Innan han hinner ut fångas han in av radiojournalisten Thomas Nordegren, även känd som Tiger Woods svärfar. Nordegren gör en intervju till sitt program som kommer att sändas senare i veckan. Efteråt leds Vilks ut bakvägen av en vakt. Samma väg som ministrar och alla andra med någon typ av säkerhetsskydd får ta.

13.45: Rusar in på Reuters kontor på Kungsgatan för ännu en intervju.

15.00: Möter upp ett tyskt tv-team och hinner precis i tid till nyhetsbyrån AP på Norrlandsgatan.

15.45: Springer ut från AP:s kontor för att hinna tillbaka till radiohuset och Studio Ett som börjar direktsändas klockan 16.00. Lars är först ut i sändningen. Hinner precis i tid för att återigen debattera mot Nalin Pekgul. ”Jag fick in några fullträffar. Hon är politiker och hetsar upp sig. Jag kan hålla mig lugn och tror att jag tjänar på det”, säger han efteråt. Lars Vilks stressar inte upp sig någon gång under dagen, trots att precis alla verkar vilja prata med honom. ”Jag känner att jag vill ge alla reportrar egen tid. Jag vill ju inte uppfattas som snobbig.”

16.20: Tas emot i SVT:s reception av en person som hjälper ett danskt tv-team att få en intervju.

16.45: Telefonen är urladdad och Lars laddar den igen. Han ringer flera samtal och planerar fler intervjuer. Göteborgs-Posten vill att han skriver en artikel för morgondagens tidning. Han styr upp en medverkan i onsdagens Debatt i Göteborg.

17.00: Chattar med Aftonbladets läsare.

18.15: Checkar in på hotellet. Lars Vilks skulle egentligen ha bott på Diplomat, men flyttades till ett diskretare hotell av säkerhetsskäl.

18.30: Upptäcker att mobilen varit på ljudlös under period av okänd längd. 219 missade samtal och 35 mottagna meddelanden blir kvittot på detta. ”Jag har fått en ny telefon av Säpo, med en mikrofon i. Jag har inte riktigt lärt mig hur den fungerar”, säger Lars Vilks ursäktande.

18.55: Roomservice kommer upp med en kopp kaffe och Lars pustar en stund i hotellrummets ena fåtölj. ”Du får betala ett pris för uppmärksamhet. Åska och dunder, mord och våld. Det är vad som krävs för att få saker att börja kommunicera.”

19.05: Två poliser från Stockholmspolisens skyddsenhet kommer på oanmält besök. De vill kolla läget och se om Lars vill ha någon backup. Det vill han inte. Poliserna tycker ändå det känns angeläget att Lars meddelar om sina planer och de enas om att han ska rapportera om var och när han rör sig ute i samhället.

19.20: Intervju med danska TV2 på hotellet. Telefonen firar att den återigen hörs genom att ringa oavbrutet.

20.20: Möter upp en irländsk journalist i hotellobbyn.

20.35: Middag på McDonalds på Hamngatan. Lars äter en cheeseburgare och dricker en vaniljmilkshake samtidigt som den irländska journalisten genomför sin intervju.

21.25: En av poliserna som var på besök ringer för att påminna Lars om att han ska meddela vart han går och vad han gör.

21.40: Tillbaka på hotellrummet. Börjar förbereda anteckningar inför artikeln till Göteborgs-Posten.

22.30: Släcker lampan för några timmars sömn innan det är dags för SVT:s morgonsoffa. ”Det har varit en bra dag, det får jag ändå säga. På sätt och vis är det en repetition från 2007, men det är mer dramatik den här gången.”

Läs mer