Många olyckor i påsktrafiken

1 av 3 | Foto: Peo Möller/Y-Photo.se
En person fördes till sjukhus efter en svår olycka mellan Vollsjö och Klasaröd
NYHETER

Påskhelgen är en av de mest olycksdrabbade under året.

Idag har redan flera allvarliga trafikolyckor inträffat i landet.

Ett antal människor har kommit till skada.

Flera olyckor med svåra personskador har skett under dagen och under natten.

– Det är väldigt halt norr om Stockholm så där har skett flera halkolyckor, säger Jens Wissmar på polisens ledningscentral i Stockholm.

En halkolycka inträffade vid halv nio-tiden utanför Täby då en bil med hästsläp körde av vägen. Olyckan inträffade vid Gottröra på länsväg 276. Två personer fanns i bilen och skadades lindrigt.

Voltade med bilen

Ytterligare en allvarlig olycka skedde i Täby tidigare under morgonen. En person skadades efter att ha voltat med sin bil på E18 utanför Täby strax efter klockan 08. Bilen hamnade på taket efter olyckan och vägen stängdes av tillfälligt i södergående riktning. Den skadade fördes till Karolinska sjukhuset i Solna.

Strax före klockan 13 nu på eftermiddagen krockade två bilar på E47 utanför Falköping. Ingen person skadades allvarligt i kollisionen.

Krock på E4

I Asptuna söder om Stockholm var tre bilar inblandade i en krock på E4 vid 13.30-tiden. I en av bilarna fanns ett barn som fick föras till sjukhus med ambulans, i övrigt skadades ingen allvarligt. Olyckan medförde köer på motorvägen i sydlig riktning.

I Vollsjö nära Sjöbo ådrog sig en 29-årig man svåra skador efter att ha voltat med bilen. Olyckan inträffade strax efter midnatt. Mannen fördes till sjukhuset i Lund med ambulans och misstänks för rattfylleri.

På E4 mellan Mjölby och Mantorp fick en familj fly ut ur sin bil sedan den fattat eld, av allt att döma på grund av ett tekniskt fel. Samtliga i bilen lyckades ta sig ut oskadda innan elden spred sig utom kontroll. Larmet kom till polisen vid 11-tiden. Trafiken fick ledas om till följd av händelsen.

Olycksdrabbad helg

Vanligtvis sker många trafikolyckor under påskhelgen, som är en av de mest trafikerade veckosluten under året. Förra året krävde påsktrafiken nio liv.

– Tyvärr är det en normalsiffra. De med dödlig utgång inträffade på långfredagen och på påskafton. Många gånger handlade det om unga som varit ute sent och druckit alkohol och sedan tagit bilen lite för tidigt dagen efter, säger Thomas Andersson, informatör på Vägverket.

Texten uppdateras löpande.

FAKTA

Så kör du säkert:

Starta resan i god tid – påskhelgen är en av de stora trafikhelgerna med mycket trafik som gör att resan kan ta längre tid än vanligt.

Kör aldrig onykter. Förhindra att någon annan köronykter. Låt bilen stå dagen efter en fest.

Ta regelbundna raster. En trött förare kan vara lika farlig som en onykter förare. Parkera bilen och sov en stund om du är trött om ingen annan kan ta över ratten.

Se till att last på taket är ordentligt fastspänt så att det inte kan lossna.

Kontrollera att det inte finns lösa föremål i bilen som kan skada de åkande vid en häftig inbromsning.

Se till att alla i bilen är bältade.

Håll ordentliga avstånd till fordonet framför.

Se över bilen så att den är i trim – spolarvätska, torkarblad, lufttryck i däcken m.m.

Anpassa hastigheten. Vid dåligt väglag och/eller tät trafik är rätt hastighet lägre än den högsta tillåtna. Se därför till att ha god marginal.

Dubbdäck får användas till och med 15 april om det är eller befaras bli vinterunderlag.

Användning av mobiltelefon distraherar. Uppmärksamheten på vägen och omgivande trafik minskar och körningen kan störas.

Aktuell information om väglag finns på Vägverkets hemsida www.vv.se och "Läget på vägarna".

Källa: Vägverket och Transportstyrelsen.