Det är inte kulturellt att döda äldre damer

Foto: Foto: KRISTER HANSSON
Här mördades Inger, 78. I Landskrona påstås det att gärningsmannen är arab, och raseriet känner inga gränser.
NYHETER

Det vi nu ser på nätet påminner om lynchstämningarna i den amerikanska södern för inte länge sedan.

Då handlade det om svarta män.

I Landskrona påstås att den misstänkte är arab. Raseriet känner inga gränser, inte bara över brottet, utan också över brottslingens hudfärg, religion, ursprung, etnicitet.

Är Sverige ett rasistiskt land?

Jag vill inte tro det. De flesta av oss vill inte tro det. Men hur ska man förklara det skadeglada ursinne, jag finner inget annat ord, som sprider sig genom den elektroniska djungeltrumman. Kent Ekeroth, riksdagskandidat för Sverigedemokraterna, föreslagen till partiets styrelse, namnger på sin hemsida den gripne och kallar honom ”kulturberikare”.

Det är nätets föraktfulla kodord för mörkhyad invandrare.

Dödsmisshandeln av den 78-åriga kvinnan var chockerande och avskyvärd. Hela Sverige hoppas naturligtvis att gärningsmannen grips och får det straff han ska ha.

Vi har på sistone fått läsa mycket om andra avskyvärda och upprörande våldsbrott.

Linda Chens död till exempel. Där är den misstänkte gärningsmannen etnisk svensk och den döda en invandrare. Om han döms, vilken slutsats ska vi dra? Att män i Dalarna har en tendens att ge sig på invandrarkvinnor och döda dem?

Våldtäkterna i Bjästa. Lokalbefolkningens stöd till den unge våldtäktsmannen. Vad ska vi dra för slutsats av det? Att etniska svenskar i tonåren är sexualdårar? Att befolkningen i Bjästa hänger sig åt en pervers kultur där pojkar tillåts göra vad de vill med skolflickorna? Den som protesterar stöts ut ur gemenskapen!

Tänk om pojken

i Bjästa hade varit mörkhyad. Tänk om han haft föräldrar som flytt hit från Irak.

Vilken slutsats skulle vi då dragit?

Vilken slutsats skulle vi dragit om Mats Alm hade hetat Yussef Chalabi och Linda Chen varit född Linda Svensson?

Alla kulturer är inte likadana. Det finns brott som har sin förklaring i kultur och sedvänjor. Det gäller både svenskar och andra.

Att slå ihjäl åldriga damer på parkeringsplatser bejakas inte i någon kultur.