Dagens namn: Henrietta, Henrika
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Förlorade 89 milj kronor – på ett år

Både Rödakorskommittén och Internationella federationen är flitiga besökare på den ansedda krogen Vieux Bois – som ligger mitt emot kommitténs kontor.   Både Rödakorskommittén och Internationella federationen är flitiga besökare på den ansedda krogen Vieux Bois – som ligger mitt emot kommitténs kontor. Foto: Ola Axman

GENÈVE. För varje hundralapp du skänker till Röda korsets katastrofinsamlingar går 6,50 kronor till administration på högkvarteret i Schweiz.

Svenska givare bidrog med 14 miljoner kronor förra året.

Summan täcker inte ens löner och avgifter för sex chefer i Genève.

Internationella Rödakors- och halvmånefederationen ger chefer och anställda förmånliga villkor.

– Lönerna är skattefria precis som för anställda på FN, säger presschefen Paul Conneally.

Vi träffar honom på huvudkontorets kafé. Han är ovan vid frågor om organisationens ekonomi.

Efter sjukförsäkrings- och pensionsavgifter tjänar organisationens sex högsta chefer i genomsnitt 1,7 miljoner per år – skattefritt.

’Mycket går till löner’

Utöver miljardbeloppen från insamlingar strömmar pengar till federationen och dess anställda från olika länder i världen. För varje peng som skänks till en insamling i Sverige slussas 6,5 procent till administration på det internationella högkvarteret i Genève.

Förra året gav det 14 miljoner kronor. Dessutom betalade svenska Röda Korset 5,5 miljoner i medlemsavgift.

– Mycket av det vi håller på med går till löner. Vi skickar inte sedlar vidare till omvärlden, ofta handlar det om tjänster, säger Bengt Westerberg, ordförande för Svenska Röda korset och vice ordförande i internationella federationen.

966 miljoner kronor kostar federationens 1 706 anställda på huvudkontoret och ute i världen. I ett litet rum i en sidobyggnad till huvudkontoret träffar vi organisationens finanschef Michael Loveridge.

Han är trevlig, men kan inte svara på vad de anställda på huvudkontoret kostar. Han skakar på huvudet och skrattar:

– Siffran finns nog någonstans och det går nog att få fram men …

Han berättar att han inte har jobbat så länge på sin post, ett arbete där det gäller att hålla ordning på närmare fyra miljarder kronor i tillgångar.

Minus 34,8 procent

Enligt årsredovisningen från 2009 har federationen spekulerat bort 44 procent av sin aktieportfölj på börsen. 89 miljoner kronor gick upp i rök under 2008.

Om Röda korsfederationen hade låtit en apa slumpa fram en placering som följde index hade förlusten blivit mindre. Index på den schweiziska börsen slutade på minus 34,8 procent.

Michael Loveridge ler vänligt när vi frågar om börsspekulationerna.

– Vi vet att det inte är våra pengar, det är givarnas pengar. Det är vårt uppdrag att få hygglig avkastning.

– Säkerhet är det absolut viktigaste.

Svaret rimmar illa med verkligheten. Förlusten är i själva verket större än vad som syns i årsredovisningen. Federationen köpte aktieportföljen, Global equity funds, i augusti 2007 för 210 miljoner kronor. Vid förra årsskiftet hade aktieposten rasat med 46 procent och utraderat nästan 97 miljoner av värdet.

Pampigt kontor

Röda korset har två grenar med varsitt huvudkontor i Genève:

  Internationella Rödakors- och halvmånefederationen har som uppgift är att bistå vid naturkatastrofer.

  Internationella Rödakorskommittén verkar i krigs- och konfliktzoner.

Den senare sitter en av Genèves pampigaste byggnader som organisationen själv äger. Enligt mäklare som arbetar med prestigeobjekt är byggnaden värd 700–840 miljoner kronor.

Flera byggen pågår i fastigheten. För drygt 192 miljoner kronor har kommittén just byggt en spektakulär huskropp helt i glas som mest liknar en exklusiv galleria.

Kommitténs 760 anställda kostar i genomsnitt 1 125 000 kronor per person. Det betyder en månadslön på 63 750 kronor efter avdrag för pensioner, försäkringar och andra förmåner.

Även om löneläget är högre i Schweiz än i Sverige är detta långt ifrån en dålig lön.

De nio högsta cheferna tjänar i genomsnitt 147 000 kronor i månaden efter alla avgifter.

Alla anställda på Internationella Rödakorskommittén har dessutom ett guldkantat avtal som kan kosta hjälporganisationen enorma belopp.

Redan vid 57 års ålder kan de gå i pension.

SENASTE NYTT

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet