Kvinna misstänkt i Vilks-härvan åtalas

Både Jamie Paulin-Ramirez, kallad "Jihad-Jamie”, och Colleen LaRose, kallad ”Jihad-Jane”, är misstänkta för inblandning i mordplanerna mot Lars Vilks.
NYHETER

Amerikanska Jamie Paulin-Ramirez, som tidigare varit misstänkt för inblandning i mordkomplotten mot konstnären Lars Vilks, kommer att åtalas för terrorbrott i USA.

– Hennes häktningsförhandling är den 7 april, säger Patty Hartman vid distriktsdomstolen i Philadelphia till TT.

Jamie Paulin-Ramirez greps på långfredagen i USA, rapporterar nyhetsbyrån AP. 31-åringen kommer nu att åtalas för terrorbrott i USA.

Jamie Paulin-Ramirez var tidigare frihetsberövad på Irland, misstänkt för inblandning i mordplanerna mot svenske konstnären Vilks, men släpptes i mitten av mars. Hon åtalades aldrig, men fick under tiden smeknamnet "Jihad-Jamie" av medierna.

Greps i Philadelphia

För mindre än ett år sedan konverterade Jamie Paulin-Ramirez till islam och flyttade till Irland med sin sexårige son. Där levde hon ihop med den 45-årige Charaf Damache, som tidigare pekats ut som huvudmisstänkt i mordplanerna mot Vilks.

På fredagen flög Jamie Paulin-Ramirez från Europa till Philadelphia där hon greps.

Hon "har frivilligt återvänt till USA för att bemöta beskyllningarna. Hon hoppas att fakta, inte rubriken på anklagelsen, styr hur andra amerikaner dömer henne och hennes familj," skriver försvararen Jeremy Ibrahim i ett uttalande för TT.

Kopplingar till "Jihad-Jane"

Både Charaf Damache och Jamie Paulin-Ramirez har enligt AP kopplingar till amerikanskan Colleen "Jihad-Jane" LaRose, som har åtalats i USA för bland annat stämpling till mord mot Lars Vilks.

Enligt nyhetsbyrån misstänks både Paulin-Ramirez och LaRose för att ha rest till Europa för att stödja ett heligt krig.

Rättegången mot Colleen LaRose inleds 3 maj. 46-åringen har hävdat att hon är oskyldig till mordkomplotten.

LaRose riskerar enligt TT livstids fängelse och böter på en miljon dollar medan Ramirez enligt nyhetsbyrån riskerar maximalt 15 års fängelse och 250 000 dollar i böter.

FAKTA

Detta har hänt

I september 2007 publicerade flera svenska tidningar konstnären Lars Vilks teckning av Muhammed som rondellhund. För många muslimer är det en skymf att avbilda profeten och hunden anses vara ett orent djur.

Flera länder protesterade officiellt mot detta.

I Irak utfäste en al-Qaida-ledare en belöning på upp till 150 000 dollar till den som dödar Vilks.

Sedan dess har Lars Vilks hotats till livet flera gånger.

Flera svenska tidningar publicerade i mitten av mars åter Vilks karikatyr. Detta upprörde muslimer bland annat i Malaysia.

Källa: TT