Gubben du måste se – för att tro på

Inte fejk Aftonbladets reporter Torbjörn Ek testar bären som är en blandning av solmogen ananas och söta jordgubbar.
NYHETER

LONDON. Nej, det är inget fel på den här bilden.

Gubben ska faktiskt vara helt vit.

Aftonbladet har testat den svenska sommarfavoritens senaste släkting – ananasgubben.

Ananas och jordgubbar i en ohelig kombination. Ja, det är så det känns när man ser de helt vita gubbarna med röda små prickar. Jag kan bara tänka på den otäcka albinon i ”Tjejen som visste för mycket” och Silas i ”Da Vinci-koden”.

”Bra som dekoration”

Men den brittiska matkedjan Waitrose kallar dem inte albinogubbar utan pineberries, ananasgubbar. Ursprungligen växte bären vilt i Sydamerika men har räddats från utrotning av holländska bärodlare. De beskrivs som jordgubbar till formen, men med en doft och smak närmare ananasen, enligt Waitrose.

– Nu får våra kunder möjlighet att införa en ny frukt i sin kost. Och bärens utseende kan ge annorlunda dekorationer på sötsaker, säger fruktinköparen Nicki Baggot till Daily Mail.

Vanligare med nya sorter

Nya fruktsorter och hybrider blir allt vanligare i grönsaksdiskarna. För två år sen introducerade samma brittiska matkedja hallongubben, en mindre jordgubbe som påminner om hallon i smaken. Och sweetien har sålts i svenska butiker under flera år. Korsningen mellan grapefrukt och pomelo har

blivit populär eftersom den, som namnet antyder, inte är lika sur som sina släktingar.

FAKTA

Ananasgubben:

Mindre än jordgubbar och med ovanligt stark doft, men smaken är rätt tam och vattnig. Väldigt lite jordgubbe och bara ett uns ananas. Lär funka bäst som samtalsämne och dekoration. Rejält minus för priset: 360 kronor kilot.

Fler hybridfrukter

Hallongubben: Kloning mellan hallon och jordgubbar. Ser ut som små runda jordgubbar, men smakar som hallon.

Sweetien: Korsning mellan grapefrukt och pomelo som saknar mycket av den syra som syskonen har.

Orangequat: Apelsin och kumquat. Växten används ofta som dekoration, med sina orangea frukter som är något större än kumquaten.

Plumcot: Korsningen mellan plommon och aprikos finns i flera olika varianter där pluot har mer plommon i sig och aprium har mer aprikos.