Dykare nådde inte instängda i gruvan

NYHETER

Knackningar från kolgruvan i norra Kina väckte hoppet om överlevande.

153 gruvarbetare har nu suttit instängda i sex dagar.

Dykare har skickats ner – men inte lyckats nå fram.

Inga ytterligare livstecken kommit sedan knackningarna hördes från den översvämmade gruvan i går, uppger det statliga kinesiska tv-bolaget.

I dag gick 13 man, varav sex dykare med kameror, ned i gruvan för att inspektera förhållandena innan ett större räddningsmanskap eventuellt kan sättas in, rapporterade nyhetsbyrån Nya Kina.

Kämpar mot klockan

Efter några timmar kom en del av dem tillbaka upp och beskrev läget under jord som "komplicerat". De hade inte lyckats nå fram till arbetarna.

Minst 3 000 människor har kämpat mot klockan med att pumpa vatten ur den stora anläggningen för att försöka nå de instängda som varit fast i sex dagar.

Under räddningsarbetet sänktes ett rör ner i gruvan. När det togs upp igen fanns en stålvajer knuten runt det, uppenbarligen ditsatt av någon av de instängda. Mat och dryck, pennor, papper och kommunikationsutrustning har skickats ner i en hink genom det trånga hålet, men ingenting har hörts.

Struntade i varningar

Tidigast i morgon kan en större insats sättas i gång, sade en räddningsledare enligt Nya Kina.

Upprörda gruvarbetare och anhöriga har anklagat de ansvariga för att ha struntat i varningssignaler före olyckan. Gruvarbetare rapporterade att vatten börjat läcka in i gruvan tre dagar före katastrofen, men arbetet fortsatte.

Översvämningen i söndags var ett faktum när vattenmassorna från ett intilliggande, övergivet gruvschakt bröt igenom och forsade in i den nya gruvan. Över 100 arbetare hann undan, men 153 av deras kamrater blev kvar i gruvan.

TT-Aftonbladet